П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Прикра помилка чи свідома провокація: що стоїть за згадуванням Онуфрія у засіданні Синоду РПЦ

    Одна невелика правка в офіційному, протокольному повідомленні РПЦ може свідчити, щонайменше, про налагоджену комунікацію між верхівками УПЦ (МП) та РПЦ. Щонайбільше – про те, що РПЦ та Кремль свідомо підливають масла у вогонь у протистоянні єрархів УПЦ (МП) з українським суспільством та владою.

    У четвер, 16 березня, відбулось перше у цьому році засідання Синоду РПЦ. Звичайне протокольне повідомлення про початок засідання Синоду містило маленьку, але дуже важливу деталь – перелік постійних членів Синоду РПЦ, перешим серед яких був зазначений предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій (Березовський).

    Loader Loading...
    EAD Logo Taking too long?

    Reload Reload document
    | Open Open in new tab

    Проте вже за годину – дві це повідомлення відредагували і там значилися тільки ті архиєреї, які були фізично присутніми на засіданні Синоду РПЦ. Про дистанційних учасників, за допомоги відеоконференцзв’язку, мова не йшла. І вже у відредагованому тексті зникла згадка про митрополита Онуфрія, як такого, що має відношення до Синоду РПЦ, або був там присутній. Зі світлин, оприлюднених пресслужбою РПЦ, видно, що предстоятеля УПЦ (МП) у Москві не було. Як, до речі, і митрополита Кишинівського і всієї Молдови Володимира (Кантаряна).

    Loader Loading...
    EAD Logo Taking too long?

    Reload Reload document
    | Open Open in new tab

    Пару років тому для протокольних повідомлень про засідання Синоду РПЦ було властивим нагадувати про його склад. Навіть під час карантинних заходів пресслужба РПЦ повідомляла, хто з членів Синоду був присутній фізично, а хто долучався по відеоконференцзв’язку.

    Loader Loading...
    EAD Logo Taking too long?

    Reload Reload document
    | Open Open in new tab

    Ситуація змінилась після 27 травня 2022 року, коли у Києві відбувся Собор УПЦ (МП), а в Москві – засідання Синоду РПЦ. Тоді митрополит Онуфрій востаннє зазначався як постійний член Синоду РПЦ. Під час подальших засідань російських синодалів склад учасників або не зазначався, або в ньому не фігурував предстоятель УПЦ (МП).

    Loader Loading...
    EAD Logo Taking too long?

    Reload Reload document
    | Open Open in new tab

    Тепер, більше ніж через рік після повномасштабного російського вторгнення до України, РПЦ на кілька годин повертається до свої старої практики і згадує митрополита Онуфрія як постійного члена Синоду РПЦ.

    З одного боку це виглядає як технічна помилка, яка, можливо, випадково закралася у протокольне повідомлення. З іншого боку це вказує, що хтось із верхівки УПЦ (МП) відразу повідомив керівництво РПЦ про «прикру помилку». А це означає, що між верхівками УПЦ (МП) та РПЦ є добре налагоджена комунікація, якби в УПЦ (МП) це не заперечували.

    Але й гірший варіант. Цю «прикру помилку» в РПЦ зробили свідомо. Щоб показати митрополиту Онуфрію в якому яйці схована «смєрть Кащєєва». У такому разі якби не старалась верхівка УПЦ (МП) відмежуватись від РПЦ, у Даниловому монастирі достатньо зробити таке невеличке повідомлення, щоб збурити проти верхівки УПЦ (МП) українське суспільство та владу: мовляв, всі розмови про розрив зв’язків між УПЦ (МП) та РПЦ – лише балачки.

    Це як в старому анекдоті: ложечки знайшлись, але осадок залишився. І таким чином, попри заяви про «гонєнія», свідомо підливати масло у вогонь – розпалювати і так непрості відносини між УПЦ (МП) із українським суспільством та владою.

    Найсвіжіше

    Популярне