Понеділок, 22 Квітня, 2024
Бiльше

    У день народження Шевченка поширювали його вірш, насправді написаний ворожим пропагандистом

    9 березня українці вшановували видатного поета Тараса Шевченка. Серед маси дописів і привітань був вірш, який насправді не належить Шевченку. Він написаний київським письменником, який є прихильником “руского міра”.

    Про це повідомляють на сторінці антифейкової організації “Нота Єнота”, передає РБК-Україна.

    У доробку Кобзаря є багато згадок про росіян. А в контексті повномасштабної російсько-української війни найбільше згадували його вірш “Отак подивишся здаля на москаля…”

    Однак насправді цей вірш не належить авторству Тараса Шевченка.

    “Сотні, якщо не тисячі людей і сторінок опублікували вірш, який приписали Тарасу Григоровичу Шевченку. Але він не автор вірша “Отак подивишся здаля на москаля”. Автором є київський письменник Ян Таксюр”, – йдеться в повідомленні “Ноти Єнота”.

    За словами фактчерекерів, цей вірш не вдасться знайти у збірках Шевченка та будь-де до 1995 року. Очевидно, що в цей час поет уже не писав, пішовши з життя набагато раніше.

    Написав цей вірш письменник з Києва Ян Таксюр. Він відомий своїми проросійськими поглядами, критикою томоса про автокефалію ПЦУ і закону про мову, та прихильністю до “руского міра”.

    Таксюр працював на забороненому за російську пропаганду телеканалі КРТ, а згодом став ведучим на проросійському ютуб-каналі “Перший Козацький”. За Таксюром так само помічалися підігрування російській пропаганді.

    У березні 2022 року його затримала СБУ за звинувачення в державній зраді.

    Найсвіжіше

    Популярне