Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У Жовкві реставрують пам’ятку світової спадщини ЮНЕСКО

    У дерев’яній церкві Пресвятої Трійці, яку спорудили 1720 році у Жовкві, завершили зовнішні реставраційні роботи. Храм є у списку Культурної спадщини ЮНЕСКО.

    Про це  розповів завідувач відділу Львівської національної галереї мистецтв Євген Янушевич.

    Церкву почали відновлювати чотири роки тому, але через брак фінансування роботи призупинили на два роки. А наприкінці минулого року на відновлення церкви виділили 10 з половиною мільйонів гривень з держбюджету. За ці гроші завершили зовнішні роботи з реставрації церкви. У храмі повністю замінили дерев’яну покрівлю.

    “Основним елементом в цій нашій церкві Святої Трійці дерев’яний дах, він покритий гонтом. Карпатські майстри вміють його виготовляти. А пізніше він вже тут проварювався в розчині оліфи і масла — кип’ятився гонт. Щоб він увібрав цей розчин для того, щоб він довше зберігався на даху”, — каже завідувач відділу Львівської національної галереї мистецтв Євген Янушевич.

    Відновленням церкви займається Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького. Цей храм передали Галереї два роки тому.

    “З огляду на вік, з огляду на те, що вона дерев’яна відбувається природне знищення матеріалу. Вона була частково розібрана, підготовлена до реставрації. Іконостас перебуває в реставрації. На кінець минулого року, року тяжкого, року війни, все таки Міністерство культури України знайшло гроші для того, щоб завершити принаймні на якомусь етапі реставрацію цієї пам’ятки”, – каже генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв.

    Завершити реставрацію дерев’яної церкви планують у 2023 році. Після цього церкву відкриють для відвідувачів, а також там відновлять Богослужіння.

    Найсвіжіше

    Популярне