Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Буковинці звернулись до СБУ та Кабміну через УПЦ (МП)

    Громада села Юрківці на Буковині з офіційним листом звернулась до СБУ у Чернівецькій області з проханням вплинути на перереєстрацію від УПЦ (що в єдності з МП) до ПЦУ. Здійснити перехід за бажанням численної громади вони не можуть уже впродовж кількох місяців.

    Про це у коментарі для “Еспресо.Захід” зазначив представник ініціативної групи Григорій Довгий.

    Окрім СБУ у Чернівецькій області, громада села також звертається до Кабміну з аналогічним проханням. Розповідають, що й раніше звертались у відповідні інстанції, але самотужки вирішити уже нічого не в силі.

    У пресслужбі СБУ Чернівецької області повідомили, що про лист інформації ще не мають, утім додали – займаються справами, якщо є загроза безпеці країни.

    “Оскільки листа ще ми не бачили, я не можу чітко відповісти, чи це компетенція СБУ, чи ні. Але за ці питання відповідають у Державній обласній військовій адміністрації, як ми можемо впливати на те, що не є в нашій компетенції? Це швидше питання до органів влади”, – пояснили спецслужбовці Буковини.

    Зауважимо, церковна громада села Юрківці ще в жовтні минулого року провела збори парафіян і висловила бажання стати частиною Православної церкви України, розірвавши будь-які зв’язки з Московією.

    З того часу вони не можуть зареєструвати і внести зміни до Єдиного Державного реєстру, оскільки кілька місяців у Чернівецькій ОВА не призначають на посаду нового реєстратора, аргументуючи це тим, що немає відповідної кандидатури та охочих.

    До слова, на Буковині не лише церковна громада села Юрківці не може офіційно покинути УПЦ МП. Інші громади – Рингач, Бабино, Хрещатик мають нові зареєстровані статути, які теж не зареєстровані в Єдиному державному реєстрі.

    Натомість, на офіційному сайті Російської ПЦ Московського патріархату заявили про “захоплення храму” в селі Хрещатик Чернівецької області. Опублікували новину після того, як парафіяни церкви проголосували за перехід до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне