П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У церкві на Львівщині реставратори знайшли розписи ХІХ століття

    На Львівщині у селі Ладанці реставратори знайшли розписи, які датуються 1820-ми роками. Вони розміщені в храмі Святого Юрія. Місцевий парох та віряни частково почали реставрувати речі храму п’ять років тому. У листопаді 2022 року реставратори дослідили стіни церкви і знайшли давні розписи. Суспільне дізнавалось як відбуваються роботи.

    У церкві святого Юрія у селі Ладанці реставрують віднайдені розписи. Храм був збудований 200 років тому, розповідають реставратори.

    “Зараз я намагаюся очистити те, що відходить легше. Це верхні шари пофарбувань. Так само стіна була не дуже рівна і в деяких місцях, я так розумію, її шпаклювали, і деколи там щось відвалювалося, вони підмальовували наново. Часом верхній олійний шар заходить на початковий шар”, — каже реставраторка Мар’яна Похмурська.

    На Львівщині у церкві реставратори знайшли розписи, які датуються 1820-ми роками
    Фото: Суспільне Львів
    Перед початком реставрації робили зондування стін — попереднє дослідження. Фахівці знайшли 4-5 шарів поверх первісних розписів храму. Стіни храму були світлими, а на фронтальній стіні знайшли зображені балдахіни, які, ймовірно, прикрашали частини іконостасу або ікон.

    “Тільки в місцях втрати ми будемо підбирати колір, який відповідний є цьому. Зробили дослідження на пігменти, які тут були використані, і будемо підбирати колір, щоб воно було зібрано в цілість”, — каже керівниця реставраційної майстерні Ірина Гірна.

    На Львівщині у церкві реставратори знайшли розписи, які датуються 1820-ми роками
    Фото: Суспільне Львів
    Над аркою, де розміщений іконостас, знайшли ікону “Подяка Ноя”.

    “Ми дивимося на образ Ноя, ми бачимо його постать, проте ми не бачимо обличчя, тим не менш, цей образ над іконостасом не є типовим взагалі в наших храмах, тому що Старий Завіт зазвичай зображався на нижніх ярусах, а тут ми бачимо, що Старий Завіт зображається над іконостасом, тобто є щось екстраординарне”,— каже священник Іван Городоцький.

    На Львівщині у церкві реставратори знайшли розписи, які датуються 1820-ми роками
    Фото: Суспільне Львів
    У храмі зберігся первісний іконостас, його законсервували. Також є іконостас 1930 року, його теж планують зберегти.

    “Буде дуже чітко видно період ХІХ століття, період ХХ століття. Є сучасні, бо вже і хори отець переробляє. Ці всі моменти будуть показувати всі роки нашарувань в цій церкві. Але, власне, тут момент як це гарно стилістично все передати”, — каже керівниця реставраційної майстерні Ірина Гірна.

    У храмі щонеділі відбуваються літургії. Сюди, за словами священника, приходять понад 200 вірян.

    Найсвіжіше

    Популярне