Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Львові на місці церкви московського патріархату хочуть збудувати новий храм ПЦУ

    На проспекті Червоної Калини у Львові планують звести новий Свято-Преображенський кафедральний собор парафії Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

    Про це йдеться в проєкті ухвали, оприлюдненому на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради, передає “Еспресо.Захід”.

    “Надати релігійній організації “Релігійна громада Львівсько-Сокальської єпархії Української православної Церкви (Православної Церкви України) парафії Свято-Преображенського кафедрального собору у Сихівському районі міста Львова” (код ЄДРПОУ 44817987) дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,7640 га на просп. Червоної Калини, 89 для будівництва Свято-Преображенського кафедрального собору Української православної Церкви (Православної Церкви України) за рахунок земель, що не надані у власність або користування, з подальшим переведенням їх до земель житлової та громадської забудови”, – йдеться у проєкті документу.

    Зазначимо, що за даною адресою розташовано дві церкви – кам’яна та дерев’яна. У пояснювальній записці управління земельних ресурсів ЛМР зазначається, що у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно інформація про державну реєстрацію об’єктів нерухомого майна на просп. Червоної Калини, 89 у Львові відсутня. У 2008 році між Львівською міською радою та релігійною громадою УПЦ КП було укладено договір оренди землі площею 0,5686 га терміном на 10 років. При тому договір державної реєстрації не проходив.

    Влітку минулого року голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький видав розпорядження про внесення змін до вже існуючого статуту релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова. Йдеться про парафію московського патріархату – Святоволодимирську церкву УПЦ (МП) на просп. Червоної Калини, 89. Земельний скандал довкола неї не вщухав з 90-х років, а з початком повномасштабної війни РФ проти України спершу невідомі розмалювали капличку написами “Дім Путіна” та “чорти ФСБ”, а згодом церква ще й горіла.

    Релігійна організація “Релігійна громада Львівсько-Сокальської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) парафії Свято-Преображенського кафедрального собору у Сихівському районі м. Львова” створена 12 жовтня 2022 року.

    Найсвіжіше

    Популярне