П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Після Джо Байдена: в Україну може несподівано навідатися ще Папа Римський

    Візит Джо Байдена до України є потужним сигналом для усього світу. Для інших західних лідерів Київ зараз є знаковим місцем сили у контексті боротьби демократії та авторитаризму.

    Про це 24 Каналу розповів експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Богдан Ференс. За його словами, президент США своїм візитом до Києва продемонстрував єдність західного світу щодо підтримки України.

    Ференс нагадав, що лідери західних держав активно відвідували Україну, починаючи з весни 2022 року. У 2022 році про своє бажання відвідати Україну оголосив і Папа Римський Франциск. Тоді він зазначив, що хотів би приїхати в Київ, аби допомогти покласти край війні.

    “Папа Римський є не лише релігійним лідером, але й главою держави Ватикан”, – зауважив Ференс.

    Експерт-міжнародник зазначив, що ймовірність візиту Папи Римського до України виглядала цілком реальною. Однак понтифік так і не приїхав до Києва. Ференс вважає, що на це є дві причини.

    – Стан здоров’я Папи Римського. За словами експерта-міжнародника, ймовірно, понтифіку довелося відкласти поїздку через хворобу.
    – Християнське бачення вирішення воєн. Ференс нагадав, що іноді ті меседжі, які лунали з Ватикану на початку повномасштабного вторгнення Росії, дуже різко сприймалися в Україні.

    “Для більшості з нас такі заяви незрозумілі, тому що ми оцінюємо Папу Римського як політичного, а не християнського лідера”, – сказав кандидат політичних наук.

    Ференс вважає, що рано чи пізно Папа Римський відвідає Україну. Певну роль у цьому може зіграти візит до Києва президента США Джо Байдена. Якби понтифік приїхав в Україну, це відіграло б дуже важливе значення.

    “Адже Папа Римський Франциск – це моральний авторитет для мільярдів католиків у світі. Вони всі певним чином слідкують за понтифіком і прислухаються до його заяв”, – сказав експерт-міжнародник.

    Ференс наголосив, що важливо, аби Папа Римський відвідав Київ або хоча б Львів.

    “Це був би потужний сигнал як мінімум для Латинської Америки, де багато країн поки що не до кінця заглиблені у контекст російсько-української війни й не хочуть протистояти російській агресії та підтримувати Україну на 100%. Наприклад, як Бразилія”, – зазначив експерт.

    Він припустив, що візит понтифіка до України міг би сприяти зміні суспільних настроїв у багатьох католицьких країнах.

    Водночас Ференс переконаний, що якби Папа Римський побував в Україні, це ніяк би не вплинуло на росіян. Насамперед це пояснюється тим, що авторитет понтифіка у Росії невисокий, оскільки це православна країна.

    Експерт-міжнародник розповів, що Франциск невдовзі після вступу на пост глави Католицької церкви мав щире бажання налагодити діалог з патріархом РПЦ Кірілом та говорити про цінності християн.

    “Папа Римський, певно, не до кінця усвідомлював, що Кіріл – це не про цінності християн. Це про політику, про спецслужби, але точно не про релігію. Спроба налагодити міжцерковний діалог провалилася. Ймовірно, понтифік розчарувався”, – сказав Ференс.

    Він додав, що загальнохристиянська мораль базується на тому, що кров не має проливатися. Але у таких країнах, як Росія, церква є лише інструментом закручування гвинтиків, які підсилюють автократію Владіміра Путіна.

    Найсвіжіше

    Популярне