П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Папа Римський не поїхав до Києва, бо не міг поїхати до Москви

    Папа Римський Франциск відкритий до зустрічі з обома президентами України та Росії.

    Про це понтифік заявив журналістам під час перельоту з Південного Судану до Італії, повідомляє Vatican News.

    Журналіст із NBC NEWS, покликаючись на жест Папи, коли він навесні 2019 року став на коліна перед лідерами Південного Судану, благаючи їх про мир, у контексті наближення річниці широкомасштабного вторгнення Росії в Україну запитував, чи він був би готовий зробити такий же жест, якби мав можливість зустрітися з Путіним, бачачи, що всі дотеперішні заклики до миру виявилися даремними.

    «Я відкритий на зустрічі з обома президентами, як українського, так і російського, я відкритий на зустріч», – сказав Папа Франциск, зазначивши, що він тому й не поїхав до Києва, бо в цей момент не існувало можливості поїхати в Москву.

    Якщо ж ідеться про жести, то тим жестом, який він відчув спонтанну потребу вчинити, був нечуваний у дипломатичній практиці візит у посольство, щоби просити про зустріч і переговори. «А жест під час зустрічі 2019 року. не знаю, як вийшов, це не було задуманим, а спонтанні речі неможливо повторити. Це Святий Дух веде тебе, й це неможливо пояснити, крапка», – сказав Святіший Отець, підкресливши, що він тоді був інструментом внутрішнього імпульсу.

    Раніше секретар Ватикану у відносинах з державами (глава зовнішньополітичного відомства Святого престолу) монсеньйор Пол Річард Галлахер заявив, що Папа Римський Франциск хоче зустрітися з московським патріархом Кірілом (Гундяєвим), але в мирних умовах, тому поки що мови про повернення до організації зустрічі не йдеться.

    Найсвіжіше

    Популярне