Понеділок, 20 Травня, 2024
Бiльше

    Церква Чехії визнала «автокефалію Православної церкви Північної Македонії»

    Минулого тижня Священний Синод Церкви Чехії та Словаччини вирішив визнати «автокефалію» «Православної Церкви Північної Македонії», попри те, що вона не отримувала Томоса про автокефалію від Вселенського патріархату.

    Про це повідомляє orthodoxtimes, інформує Духовний Фронт України.

    Після несподіваного визнання Румунською Церквою «автокефалії», наданої Патріархатом Сербії Церкві Північної Македонії, Церква Чехії та Словаччини також визнає неканонічний крок патріархату Сербії щодо статусу Церкви в цій балканській країні.

    Згідно із заявою, опублікованою на сайті Церкви, Священний Синод Церкви Чеської Республіки і Словаччини «був поінформований про листи Вселенського Патріарха Варфоломія щодо відновлення євхаристійного спілкування з єпархіями Північної Македонії, а також листи патріарха Сербії Порфирія про реінтеграцію Церкви в Північній Македонії в канонічну структуру Православної Церкви Сербії та про надання автокефалії Православній Церкві в Північній Македонії Патріаршим і Синодальним Томосом від 20 травня 2022 року».

    У повідомленні Священного Синоду Церкви Чеської Республіки Церква Північної Македонії не згадується як «Охридське архієпископство».

    Цим рішенням Чеська Церква поставила під сумнів виключне право Вселенського патріархату надавати автокефалію, а також рішення Святого і Священного Синоду, який виключив використання терміну «македонська» та його похідних для назви Церкви в Північній Македонії.

    Нагадаємо, 9 травня 2022 року Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату оголосив, що приймає єрархію, духовенство та народ цієї Церкви (Охридської архиєпархії) під керівництвом архієпископа Стефана в євхаристійне спілкування».

    Синод пояснив, що Церкві Сербії належить регулювати адміністративні питання між нею та Церквою в Північній Македонії, чітко давши зрозуміти, що вона виключає термін «Македонська» та будь-які інші похідні від слова «Македонія» та визнає назву церкви «Охридська» архієпископія.

    5 червня 2022 року під час співслужіння Божественної Літургії в Белграді, патріарх Сербський Порфирій надав Архієпископу Стефану, предстоятелю Церкви Північної Македонії «Томос про автокефалію».  Таким чином він прямо поставив під сумнів юрисдикцію Вселенського патріархату як єдиного компетентного церковного органу для надання автокефалії. Перед богослужінням у інтерв’ю предстоятель Македонської Церкви архієпископ Стефан сказав, що тільки Вселенський патріархат видає Томос про автокефалію, а інші Церкви його благоговійно приймають.

    9 червня Вселенський патріарх Варфоломій передав Архієпископу Охридському і Македонському Стефану акт про прийняття Церкви Північної Македонії у літургійну та канонічну єдність.

    Найсвіжіше

    Популярне