Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Архиєпископ Даниїл з УПЦ США відвідав єпархію Польської Церкви

    У рамках координації благодійної допомоги Української Православної Церкви США, спрямованої народу України, Високопреосвященніший архиєпископ Даниїл 3 лютого відвідав м. Лодзь, Польща, щоб зустрітися з Преосвященним єпископом Лодзьким і Познанським Афанасієм.

    У дружній обстановці обидва єрархи провели братню зустріч у канцелярії єпархії в Лодзі. Приймаючи архиєпископа УПЦ США, єпископ Афанасій представив короткий історичний огляд єпархіального служіння, наголосивши на історичній необхідності служіння біженцям з України, які прибули до Польщі, особливо в канонічних кордонах єпархії, починаючи з початку повномасштабної російської агресії проти України, повідомляє сайт УПЦ США.

    Високопреосвященніший архиєпископ Даниїл поділився з єпископом Афанасієм найактуальнішою інформацією про благодійну та духовну діяльність УПЦ США та діаспори, зазначивши, що з початку російського нападу у Німеччині відкрили 25 нових парафій та кілька інших у Норвегії та інших частинах Західної Європи. Обидва єрархи висловили занепокоєння трагічною загибеллю людей в Україні та вимушеною імміграцією біженців до Західної Європи, Канади та США. Архиєпископ Даниїл наголосив: “…поки триває війна і мільйони людей залишаються без домівок і щоденних засобів для виживання, Церква повинна бути голосом стражденних, виконуючи таким чином свою духовну і моральну місію – служіння тим, хто в біді, бореться і потребувати”.

    Переглядаючи сторінки історії Святої Православної Церкви в Західній Європі та Сполучених Штатах Америки, обидва єрархи погодилися, що історія має властивість повторюватися – оскільки покоління іммігрантів попередніх століть залишали свої прабатьківщини та створювали релігійні громади від Європи до Америки. У ці дні, як Церква, ми постали перед новою відповідальністю – знайти нові, конструктивні та відповідальні способи піклуватися про Народ Божий з Любов’ю та Співчуттям.

    Єрархи провели розмову про останні події в житті Всесвітньої Православної Церкви та розмірковували над шляхами конструктивного діалогу, а не деструктивного відчуження.

    На завершення зустрічі єпископи Церкви обмінялися пам’ятними подарунками, запрошуючи один одного до подальшої співпраці між обома Церквами.

    У неділю, 5 лютого, з благословення та щирого вітання єпископа Афанасія, архиєпископ Даниїл очолив Божественну Літургію на польській православній парафії Матері Божої Ченстоховської в Ченстохові. Вітаючи єпископа УПЦ США в парафіяльному храмі, прп. Мартін Білявський – парох парафіяльної спільноти, висловив найщиріші почуття молитовної поваги та любові, оскільки вірні та їхній парох подарували владиці Даниїлу копію стародавньої чудотворної ікони Богоматері Ченстоховської.

    Відповідаючи на вітальні слова, архиєпископ Даниїл подякував місцевому єрарху Лодзько-Познанської єпархії Польської Автокефальної Православної Церкви – Преосвященному владиці Афанасію та пастиреві громади за доброту та гостинність. Владика Даниїл розмовляв українською мовою з близько 100 біженцями з України, присутніми на богослужінні, молитви яких є разом із світовою українською спільнотою за мир і стабільність в Україні.

    По завершенні Божественної літургії Високопреосвященніший архиєпископ Даниїл звершив молебень перед іконою Ченстоховської Божої Матері, піднісши молитви за Україну та тих, хто потребує як тілесного, так і духовного зцілення.

    У другій половині дня владика Даниїл з’єднав у Святій Тайні Подружжя студентів 4 курсу Української православної духовної семінарії Святої Софії УПЦ США Андрія Ватрича та Анну Гірняк. Хоча більшість великої родини не змогла приєднатися до весільного торжества, батьки та найближчі друзі та родичі прибули з різних куточків Європи та України, щоб засвідчити та піднести в молитвах молодят.

    Пастирський візит архиєпископа Даниїла до Лодзько-Поснанської єпархії Польської Автокефальної Православної Церкви завершився в понеділок, 6 лютого, коли він відбув до Мюнхена, Німеччина, щоб проконтролювати закупівлю та передачу 4 додаткових передових медичних автомобілів швидкої допомоги в Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне