Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Голова Тернопільської облради: ми ініціюватимемо передачу Почаївської лаври до ПЦУ

    Голова Тернопільської ОДА Михайло Головко повідомив про початок роботи спеціальної групи, яка вивчить правомірність використання Почаївської лаври Українською Православною Церквою (в єдності з Московським патріархатом). Також на найближчому засіданні сесії чиновники ініціюватимуть звернення про негайну передачу Почаївської лаври у користування Православної Церкви України.

    Про це повідомили на сайті Тернопільської облради.

    У Тернопільській облраді також зазначили, що до складу комісії увійдуть представники ОДА, співробітники прокуратури, юстиції, Національної поліції, управління держгеокадастру та органів місцевого самоврядування.

    «Якщо у Києво-Печерській лаврі поступово відновлюється історична справедливість, довкола Почаївської лаври виникає чимало запитань, – заявив Головко. – Повідомляю, що у п’ятницю, 27 січня, дав розпорядження створити робочу групу з вивчення питання правомірності використання комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври».

    Голова Тернопільської облради каже, що на найближчому засіданні сесії вони ініціюватимуть звернення про негайну передачу комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври в користування Православній Церкві України.

    «Звільняючи країну від злочинців на полі бою, мусимо дбати і про звільнення від духовного ярма. Перший крок — заборона московської церкви на території України та повернення всіх святинь, якими незаконно володіла агентура кремля. Московські попи мають залишити всі українські святині!», запевнив чиновник Михайло Головко.

    Почаївська лавра. Що відомо?

    В оренду Українській православній церкві (в єдності з Московським патріархатом) Почаївську лавру передали у 2003 році. Договір про оренду уклали на 49 років. Він діє до 2052 року.

    Почаївська Успенська лавра на Кременеччині – друга після Києво-Печерської лаври найбільша православна святиня в Україні. До комплексу Почаївської лаври входить 18 споруд.

    Депутати Тернопільської обласної ради наприкінці минулого року зверталася до уряду, щоб достроково розірвати договір оренди.

    Як повідомляли у ЗМІ, Тернопільська обласна рада запросила митрополита Епіфанія провести таке ж історичне богослужіння у Почаївській лаврі, як і в Києво-Печерській. Кілька тижнів тому, вже була інформація про те, що на черговій сесії облради ініціюватимуть звернення про негайну передачу комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври в користування ПЦУ.

    Крім цього, українці збирають підписи про розірвання договору оренди Почаївської лаври з УПЦ (МП).

    Також депутат Почаївської міськради Тарас Паляниця заявив, що договір оренди Почаївської лаври є нікчемним.

    “Цією ситуацією я займався ще перед наданням Україні Томосу, восени 2018 року. Аби вирішити нюанси з орендою, тоді бракувало політичної волі керівництва – як області, так і держави, я так вважаю. Інтересу до цієї справи тоді було мало. Я власне тоді отримав витяг з державного реєстру, де зазначалося, що договір про оренду Почаївської лаври укладений до 2052 року”, – пригадує Паляниця і додає, що ооговір оренди Почаївської лаври, настільки  нікчемний, що його може оскаржити навіть юрист-початківець.

    Почаївська лавра є власністю держави, розповіла заступниця міністра культури Катерина Чуєва. За її словами, можливість дострокового припинення договору оренди мають вивчити фахівці.

    Один із храмів в Почаївській лаврі, збудований представниками УПЦ (МП)

    Найсвіжіше

    Популярне