Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У США відбувся перший в історії синаксис архієреїв Вселенського патріархату

    У суботу, 28 січня 2023 року, в Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, під головуванням Архієпископа Америки Елпідофора відбувся перший Синаксис єрархів Вселенського патріархату в США.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на orthodoxtimes.com

    Єрархи, яких було дванадцять, представляють православні церковні єпархії під юрисдикцією Вселенського патріархату, а саме Грецьку Православну Архиєпископію Америки, а також американські Карпато-Руську Православну та Албанську Православну єпархії.

    «Як лідери наших громад на всіх рівнях, ми маємо відповідальність і привілей висловлювати занепокоєння Вселенського Престолу і відстоювати її інтереси», – сказав архиєпископ Елпідофор у своєму вступному слові. Він назвав Синаксис додатковою можливістю для єрархів взаємодіяти один з одним і ділитися своїми ідеями.

    «Більшість, якщо не всі, з вас брали участь у чудових Синаксах Вселенського Престолу на Фанарі. Коли Його Всесвятість збирає нас, це величезна можливість обмінятися ідеями та перспективами з нашими братами з Малої Азії, а також з єпископами всесвітньої діаспори. Ми можемо багато чому навчитися один від одного, якщо ми відкриті до нових точок зору. Саме тому, оскільки ми зустрічаємося як Асамблея єпископів, я подумав, що було б доречно і розсудливо для нас зібратися на Синаксис, як єрархи в Сполучених Штатах першопрестольної Православної Церкви», – зазначив архієпископ Елпідофор.

    Послання Вселенського патріарха Варфоломія до єрархів також підкреслило їхню відповідальність представляти і виражати принципи і дух Вселенського Патріархату.

    «Для тих, хто перебуває в юрисдикції Вселенського Патріархату, культурна ідентичність функціонує на основі священних канонів і здорової еклезіології, не становлячи центрального критерію для організації церковного життя», – сказав патріарх.

    Після вступного слова архиєреї обговорили та обмінялися інформацією про свої єпархії, а також ознайомилися з роботою майбутньої XII асамблеї канонічних православних єпископів США, яка складається з усіх діючих канонічних православних єпископів усіх юрисдикцій Сполучених Штатів Америки.

    Серед єрархів, які беруть участь у цій першій в історії зустрічі, є такі: архієпископ Америки Елпідофор, митрополит Атлантійський Алексій, митрополит Нісський Григорій, єпископ Мокісосський Димитрій, Єпископ Зельський Севастіан, єпископ Медійський Апостол, єпископ Аміссоський Йоаким, єпископ Амастриський Спиридон, єпископ Гексаміліонський Тимофій, єпископ Фокійський Іоанн, єпископ Назіанзоський Афінагор, єпископ Сасимський Костянтин.

    Очікується, що Синаксис єрархів Вселенського патріархату в США буде збиратися щороку.

    «Як не може бути сина без матері, так не може бути Константинопольського єрарха без Матері, якою є Константинопольська Церква-Мати», – сказав архієпископ Елпідофор.

    Нагадаємо, на Фанарі зазначили, що зміни до статуту архиєпархії Америки необхідні для єдності всередині архиєпархії.

    Фото: orthodoxtimes

    Найсвіжіше

    Популярне