П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Історичний центр Одеси визнали всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО

    Історичний центр Одеси включили до Основного списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це 25 січня повідомили у пресслужбі Одеської міської ради.

    25 січня Парижі за прискореною процедурою історичний центр Одеси був визнаний всесвітньою культурною спадщиною ЮНЕСКО.

    Які об’єкти ввійшли до списку ЮНЕСКО

    До основного списку внесли вулиці, будівлі та інші об’єкти, які мають ознаки мультикультуралізму, зазначають в Одеській міськраді. Зокрема, це ансамбль Приморського бульвару, Театральна площа, Дерибасівська, Гоголя.

    “Ми мали підібрати такий формат, щоб була максимальна концентрація пам’яток архітектури, які демонструють той самий мультикультуралізм Одеси”, − пояснив менеджер робочої групи з питання включення історичного центру Одеси до основного Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Микола Вікнянський.

    Також в список внесли Одеський морський торговий порт та туристичний символ “Якір-серце”, розроблений російським дизайнером Артемієм Лебедевим.

    “Включення до основного Списку ЮНЕСКО − це насамперед збереження нашої історичної спадщини. Але також це і поштовх для розвитку туризму. Саме тому туристичний символ Одеси було взято за основу”, − зазначив він.

    Для чого Одесі включення до спадщини ЮНЕСКО

    Включення до спадщини ЮНЕСКО збільшить кількість туристів, бо місто потрапить до світових туристичних маршрутів. Це, своєю чергою, буде позитивно впливати на економічний показник. Другим позитивним бонусом стане захист міста, розповів у вересні Суспільному начальник управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради Володимир Мещеряков.

    “Якщо воєнні дії завдають шкоду об’єктам ЮНЕСКО, в нашому випадку це може бути Росія, то відбувається наступна процедура. Спочатку потрібно буде визначити завдані наслідки та збитку, ціну для повернення в початковий стан. Наступний крок — це зібрані матеріали передати до суду, напевно, що міжнародного рівня, який стягне з обвинуваченої сторони необхідну суму для компенсації втрат. На ці кошти йде відновлення місцевості в її початковий стан з усіма її елементами та фоновою забудовою, бо це є важливим для історичної цілісності”, − прокоментував він.

    Зобов’язання, які накладуть на державу та місто

    Мещеряков зазначив, що разом із захистом, держава та місто отримують певні зобов’язання, серед яких:

    • заборона на появу дисгармонійних об’єктів в центрі міста
    • підтримання території в належному стані (кошти на це мають виділятись з місцевого або державного чи комунального бюджету)
    • збереження зовнішнього вигляду вулиць максимально наближеним до подій Революції 1917 року

    Найсвіжіше

    Популярне