Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ США взяла участь у 50-му щорічному Марші за життя у Вашингтоні

    Десятки тисяч прихильників життя зібралися в столиці США на 50-й Марш за життя – перший національний марш після скасування рішення Верховного суду США від 1973 року, що легалізувало аборти, і яке спочатку спонукало до щорічних демонстрацій.

    Українські православні християни з усієї країни приєдналися до тисяч інших американців у демонстрації своїх переконань на захист життя під час 50-го щорічного Маршу за життя 19-20 січня 2023 року у американській столиці Вашингтоні, повідомляє сайт УПЦ США.

    Архиєпископ Даниїл, разом із православними та католицькими єрархами та християнами з усієї країни, очолив делегацію Асамблеї канонічних православних єпископів Сполучених Штатів Америки та офіційно представляв Українську Православну Церкву США на цьогорічному Марші за життя.

    Цей захід у 2023 році став першим національним Маршем за життя після рішення Верховного суду у червні 2022 року, яке повернуло питання щодо регулювання або обмеження абортів до законодавчих органів штату.

    У своїй розмові з єпископами Національної конференції католицьких єпископів, повторюючи слова єпископа Майкла Ф. Бербіджа з Арлінгтона, штат Вірджинія, голови Комітету католицьких єпископів США з діяльності в підтримку життя, Його Високопреосвященство архиєпископ Даниїл зазначив: «Це момент для радості та вдячності; мить, щоб згадати незліченну кількість душ, які присвятили себе політичній і соціальній діяльності, молитві та служінню в ім’я цієї справи… Але навіть коли ми святкуємо, ми повинні пам’ятати: це початок, а не кінець. Зараз починається новий важливий етап роботи в русі за життя».

    Національний Марш за життя вперше відбувся у Вашингтоні 1974-го у відповідь на рішення Верховного суду про легалізацію абортів по всій країні. Акції протесту відбуваються у Вашингтоні щороку з тих пір, а подія меншого масштабу відбулася під час пандемії COVID-19 у 2021 році.

    На передмаршовому мітингу виступив християнський гурт We Are Messengers, а потім низка спікерів, у тому числі Джонатан Румі, відомий за роллю Ісуса в телесеріалі «Вибрані», колишній головний тренер «Індіанаполіс Кольтс» Тоні Дангі, представник Демократичної партії штату Коннектикут Трені МакГі, представник Кріс Сміт від Нью-Джерсі, католицький республіканець і співголова фракції захисту життя в Конгресі, сказав на мітингу: «Колись майбутні покоління озиратимуться на нас і дивуватимуться як і чому суспільство, яке вихвалялося своєю відданістю правам людини, могло юридично дозволити аборти. Несправедливість абортів не обов’язково буде вічною, і за вашої постійної праці та молитов цього не буде».

    Акція «Марш за життя» розпочалася одразу опівдні з молитви, яку очолив єпископ Майкл Ф. Бербідж, голова Комітету католицьких єпископів США з питань захисту життя, який представив архиєпископа Даниїла Української Православної Церкви США та делегацію православних ієрархів, що представляють всю Православну Церкву Сполучених Штатів Америки.

    Були присутні православні єрархи від Української Православної Церкви США (архиєпископ Даниїл); Грецька Православна Архиєпархія Америки (єпископ Димитрій), Антіохійська Православна Архиєпархія Північної Америки (єпископ Іоанн та єпископ Олександр) і Православна Церква Америки (митрополит Тіхон, архиєпископ Нафанаїл, архиєпископ Михаїл, єпископ Андрєй).

    Владика Даниїл, розмовляючи з семінаристами Української Православної Духовної Семінарії Святої Софії та Римо-Католицьких Теологічних Шкіл, розмірковував, повторюючи почуття Руху «Марш за життя»: «Наші зусилля, спрямовані на захист життя, мають бути такими ж невтомними, як завжди, не лише для того, щоб змінити закони, але й для того, щоб змінити серця з непохитною вірою в благодать і силу Бога. Навіть із скасуванням цього рішення, що дає більше свободи на рівні штату приймати закони про життя, необхідна робота для створення культури життя в Сполучених Штатах Америки не завершена. Швидше, вона спрямована по-іншому. На жаль, кількість абортів щорічно все ще перевищує 900 000 щороку, і очікується, що це число зменшуватиметься лише приблизно на 200 000 щороку в Америці

    Назріває багато національних законодавчих баталій, включаючи навіть збереження давніх гарантій, які обмежують державне фінансування абортів щорічними рахунками про асигнування. Поправка Гайда врятувала понад 2 мільйони життів і, мабуть, є найвпливовішою політикою захисту життя в історії нашої країни, але зараз її не можна сприймати як належне.

    Однак наша найважливіша робота — змінювати серця та уми. Мета національного Маршу за життя — не лише змінити закони на державному та федеральному рівнях, а й змінити культуру, щоб зрештою зробити аборти немислимими».

    Архиєпископ Даниїл також очолив делегацію Православних Архиєреїв під час вступної Меси щорічної Національної молитовної вігілії за життя в римо-католицькій базиліці Національної святині 19 січня 2023 р.

    Щорічну Месу в Базиліці відвідало 6500 людей з усієї країни, від немовлят до людей похилого віку. Лавки були забиті впритул, а в кожній із бічних каплиць базиліки були встановлені стільці та телевізійні екрани. До початку меси проходи були заповнені людьми, що стояли. Десятки також дивилися месу через екрани на нижньому рівні базиліки.

    У своїй проповіді єпископ Бербідж, голова Комітету католицьких єпископів США з питань захисту життя, назвав два важливі напрямки руху вперед: зміна законів і зміна сердець.

    Частина зміни сердець, за його словами, полягає в тому, щоб «з любов’ю» доносити погляди на підтримку життя та брати участь у «шанобливій дискусії» з тими, хто не згоден — «зусилля переконати, а не нападати». Однак єпископ Бербідж підкреслив, що це не скасовує важливості притягнення до відповідальності людей, особливо державних службовців.

    «Ті, хто на державних посадах підтримує політику, яка захищає або поширює зло абортів, повинні знати, що вони відповідальні, так, перед суспільством, якому вони служать, але, що найважливіше, перед Всемогутнім Богом, джерелом усього життя», – сказав єпископ Бербідж. «Дитина в утробі матері є перш за все Його дитиною».

    Він також зазначив, що, щоб змінити серця, рух за життя має знайти «нові та переконливі» способи донести свою позицію. Це включає в себе навчання євангелії, залучення експертів, які розуміють федеральний ландшафт і ландшафт штату, для координації зусиль і стратегій, а також використання таких ресурсів, як філософія, соціальні науки, технології та психологія.

    Щодо зміни законів, єпископ Бербідж наголосив на національному рівні, що виступає за припинення такої політики, як та, яка сприяє фінансуванню абортів і сприяє альтернативним методам аборту вдома. За його словами, необхідно зосередитися на відстоюванні політики проти абортів на місцевому рівні.

    Повертаючись до Нью-Джерсі – Духовного Центру – Митрополії УПЦ США, владика Даниїл поспілкувався з семінаристами Української Православної Духовної Семінарії Святої Софії (іподиякони Андрій Ватрич, Максим Журавчик, Андрій Акуленко, Роман Марчишак та Юрій Їжик) закликаючи їх «бути свідками життя, свідками правди про те, що кожне життя має значення… Моліться та будьте впевнені, що Бог може і зробить великі справи.

    «Свідчіть тим, як ви любите свою родину, а особливо найменших, найбезпорадніших навколо вас. Свідчіть своїми словами на захист ненароджених, свідчіть про Боже милосердя, запрошуючи кожного назад до радості Сповіді…

    Закон змінився … (але) серця повинні змінитися в напрямку розвитку культури життя в цій країні … Деякі з найбільших битв попереду.

    Святкування «дару життя і краси людської особистості» є важливим для цього завдання!»

    Найсвіжіше

    Популярне