П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Румунії вимагає від Молдови повернути будівлі Бессарабської митрополії

    Румунська Православна Церква вимагає від влади Молдови повернути у свою власність будівлю кишинівської духовної семінарії (нині корпус Національної бібліотеки Молдови) та іншу нерухомість митрополії Бессарабії, а також компенсувати втрату будівлі, на місці якої зараз є будинок уряду. Про це патріарх Румунської Церкви Даниїл заявив на зустрічі 19 січня зі спікером молдавського парламенту Ігорем Гросу у Бухаресті.

    Про це повідомляють на сайті Румунської Церкви.

    Своєю чергою лідер правлячої країни президентської партії «Дія і солідарність» (ПДС) запевнив, що «ці питання в процесі вирішення». За словами румунського патріарха, Бессарабська митрополія протягом трьох десятків років зазнає дискримінації в усіх аспектах порівняно з Митрополією Кишинівською та всієї Молдавії, що перебуває в юрисдикції Московського патріархату (РПЦ).

    «Патріарх Румунський знову звернувся до державної влади Республіки Молдова з проханням повернути будівлі колишнього Факультету православного богослов’я та колишньої Духовної семінарії у Кишиневі. Він також зажадав надання компенсації будівлі в обмін на колишню резиденцію Бессарабської митрополії, яка була знесена в комуністичний період, а на її місці було збудовано нинішню будівлю уряду Республіки Молдова», – зазначається в прес-релізі Румунської ПЦ.

    Молдавського чиновника супроводжували голова Палати депутатів румунського парламенту Іон Чолаку, і прем’єр-міністр уряду Румунії Ніколає Чуке.
    У Бухаресті наголосили, що ця зустріч голови парламенту Республіки Молдова з патріархом Румунії свідчить про «відкритість нового державного керівництва Молдови щодо Бессарабської митрополії в рамках Румунської православної церкви».

    У ЗМІ зазначають, що початком свого президентства Майя Санду, сприяє просуванню на території Молдови діяльності Бессарабської митрополії Румунської православної церкви, яка отримує землі та відкриває приходи витісняючи митрополію Російської православної церкви (РПЦ).

    Нагадаємо, митрополит РПЦ в Молдові заявив, що молиться, щоб Бог врозумив патріарха Кіріла.

    Найсвіжіше

    Популярне