Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦ в Молдові: Молюся, щоб Бог врозумив патріарха Кіріла

    Єрарх РПЦ в Молдові, митрополит Кишинівський та всієї Молдови Володимир (Кантарян) вважає, що відносини між владою та церквою суттєво погіршилися. Про це він заявив в інтерв’ю німецькому виданню Deutsche Welle, зазначивши, що причиною стало «канонічне підпорядкування Молдавської єпархії Московському Патріархату».

    Про це повідомляють росЗМІ.

    Він також нарікає на те, що їх «відсунули убік, ніби ми не частина цього суспільства».

    «Але церква відкрита до будь-якого діалогу. Іноді ми самі виступаємо з пропозиціями, у тому числі щодо якихось законів. Раніше нас запрошували на консультації. Зараз таких зв’язків із керівництвом немає», – сказав він.

    За словами представника РПЦ, світській владі Кишинева огидно, що патріарх Московський Кіріл не засуджує війну рф в Україні. Зі свого боку Володимир наголосив, що він не має права судити дії глави РПЦ та його слова.

    «Мій обов’язок як митрополита – молитися, щоб Бог дарував йому мудрість, молитися за керівництво нашої держави та за тих, хто мене оточує. Наша мета – пом’якшити Бога, щоб він благословив нас спокоєм і миром», – сказав митрополит.

    Відповідаючи на запитання, за яку армію він молиться, Володимир сказав, що за Національну Армію Республіки Молдова.

    «Ми молимося за керівництво країни та наших військових. Патріарх є предстоятелем усієї церкви, і канон зобов’язує мене згадувати його на службі. І я не кажу: „Боже, дай йому сили робити те, що він робить“, але я благаю, щоб Бог дав йому мудрість», — виправдовується голова РПЦ в Молдові.

    Раніше представник правлячої в Молдові президентської партії «Дія та солідарність» депутат парламенту Оазу Нантой звинуватив Молдавську митрополію РПЦ у тому, що вона є «ідеологічною вотчиною русского міра», з яким, на його думку, треба боротися. Він зажадав як доказ зворотного засудити Росію за «ризики відродження війни у ​​сусідній країні (Україні) та підтримку сепаратизму на Лівобережжі (Придністров’я)».

    Пізніше священники Молдавської митрополії РПЦ назвали війну рф в Україні з промислом Божим. Вони заявили, що це наслідок втрати українцями духовності та підміни справжніх християнських цінностей європейськими нормами «толерантності». Вони висловили жаль тим, що цим шляхом йде і Молдова.

    Найсвіжіше

    Популярне