Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Як у Черкасах відзначили Водохреще у 2023 році

    З меншою кількістю людей біля храмів та без традиційних дійств біля Дніпра – так відзначали у Черкасах Водохреще. Розповів Владика Іоан – Митрополит Черкаський і Чигиринський Православної церкви України.

    У 2023 все відбувалося з урахуванням заходів безпеки.

    Зранку з пляшками та банками люди зібралися біля Свято-Троїцького кафедрального собору. На вулиці у спеціально обладнаних місцях відбувалася літургія та освячення води. Харків’янин Віктор Козоріз у Черкасах проїздом, утім вирішив долучитися до свята. До церкви приходять щороку, бо шанує традиції.

    “Не тільки для того, щоб освятити воду, а й долучитися до цього великого християнського свята Богоявлення. Сьогодні вся вода свята, не тільки та, яка біля церкви освячена священником, а навіть звичайна вода із крана, з колодязя, з водойм, вона вся свята вода. Головне вірити в це”, – вважає пан Віктор.

    Із десятої ранку містяни почали сходитися до пляжу. Спочатку священники провели молебень та освятили воду в Дніпрі. Серед перших охочих занурюється сімдесятидворічний Микола Крикун і поділився враженнями:

    “Прекрасна вода, температура — не холодна вода, купатися можна. Кожного року я приходжу сюди при любій погоді. Чи це було 20 градусів морозу, чи сьогодні трохи тепло, але все одно, так приємно прийти, пройти цю процедуру.”

    Готується до занурення у воду і черкащанка Тетяна Мінакова.

    “Роздягнемось, підемо, помолимося, похрестилися і з Богом у душі. Сьогодні вирішили, що потрібно оздоровитися, сил набратися”.

    Цього року кількість людей біля храму та водойми менша, ніж торік, розповів Митрополит Черкаський і Чигиринський Православної церкви України Владика Іоан.

    “Ми сподівалися, що не буде великого скупчення народу, тому що не занурення у воду є головна основа цього свята. В цей день важливо — помолитися в храмі, зачерпнути святу воду і принести додому”.

    Цього року спеціально відведених місць для занурення немає. Проте рятувальники підготувалися до усіх небезпечних ситуацій на воді і чергують у місцях купання. Фельдшер-водолаз Ростислав Стеблина розповів, що попередньо підготували місце для купання:

    “Довелося вирубати невелику кількість льоду для того, щоб заходити у воду. Ми чергуємо протягом дня, доки будуть приходити люди”.

    Усі охочі могли набрати освячену воду і біля комунального підприємства “Черкасиводоканал”. Сюди привезли бочку на три з половиною тонни. Наповнила п’ятилітрову баклажку пані Галина:

    “Я ніколи раніше не ходила, не брала, а це люди кажуть, що треба цією водичкою користуватися, дуже вона цілюща, будемо так казати. Будемо вранці пити”.

    Найсвіжіше

    Популярне