Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Гнів потребує трансформації й обрамлення – предстоятель УГКЦ про ставлення до росіян

    Коли ми сьогодні в Україні чуємо слово “росіяни”, перед нашими очима з’являються кадри масових тортур, знищені міста і села. Тому чисто по-людськи сьогодні українці відчувають, що росіяни – це чужинці і вбивці, які прийшли, щоб забрати у нас все те, ким ми є та що ми маємо.

    Про це сказав предстоятель Української греко-католицької Церкви Святослав Шевчук в інтерв’ю “Українській правді”.

    З іншого боку, по-християнськи ми хочемо дати шанс кожному на можливість покаятися. І зараз у цій хвилині це дуже важко“, – зазначив архиєрей.

    За його словами, гнів, особливо коли ми бачимо всі злочини – це природній інстинкт людини. Якщо всі ті злочини, які ми бачимо, у нас не викликають люті, то це б означало, що ми є співучасниками зла. Тобто ми в той чи інший спосіб його толеруємо і похваляємо.

    Але гнів потребує трансформації й обрамлення. У християнському розумінні праведний гнів є матеріалом для чесноти мужності. Нам потрібна сьогодні мужність. Мужність, щоб вистояти, мужність, щоб перемогти. Бо якщо гнів не буде трансформований у мужність, він може стати деструктивним“, – наголосив владика Святослав.

    Кажуть, що страх – поганий порадник. Так само і гнів може бути поганим порадником. Тому християнська аскетична практика показує, що ми справді можемо перетворити гнів у мужність і стійкість. Цей праведний гнів може стати силою. Силою, яка здатна перемагати“, – підкреслив предстоятель УГКЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне