П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    До ЗСУ допустили духовенство УПЦ (в єдності з Московським патріархатом)

    На тлі знайдених на об’єктах УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) доказів антиукраїнської діяльності, ця ж сама УПЦ (МП) змогла потрапити в зону бойових дій, до захисників України. Делегацію очолив митрополит УПЦ (МП) із Богуслава Августин (Маркевич), який відвідав позиції ЗСУ на Сході України з “духовно-гуманітарною місією”.

    Митрополит УПЦ (МП) Августи (Маркевич) є головним “капеланом” в УПЦ (МП) і будував тісні відносини з “казаками”. В УПЦ МП навіть хотіли впровадити капеланів для “казаків”. Нагадаємо, як так звані “казаки” у 2014 році відкрито виступали проти української революції гідності та активно підтримували антимайдан та проросійські сили. Більше того вони сприяли сепаратистам та терористам під час початку вторгнення рф.  Наприклад, так званий верховний отаман, генерал-хорунжий Союзу козаків України «Війська Запорізього» Олександр Панченко  у 2014 свідомо сприяв російським загарбникам у захопленні Криму та розгойдуванні для захоплення росією Запорізької області. Його персона красується на сайті Центру Миротворець.

    Також митрополит УПЦ (МП) Августин є тим самим єрархом, який не знає що казати українським військовим про війну з Росією. Зокрема, митрополит Августин у липні 2020 року сказав про напад рф таке: «я не понял как это получилось, кто начал, что делать и что говорить воинам, которые там находятся». 

    Після таких заяв виникає риторичне питання, чи може Августин із такими поглядами на російську агресію, що почалась як мінімум у 2014 році, дбати про духовну опіку українського війська і навіть очолювати капеланський відділ? Відповідь очевидна – ні. Адже священнослужитель, який повторює російські наративи та не може відрізнити де істина, а де відверта неправда, не може взагалі бути священником, не кажучи вже про те, щоб людину з такими поглядами допустити до війська і захисників.

    Тим не менше, за словами представників УПЦ (МП), вони проїхали маршрутом від Дніпра до Дружківки, відвідали Покровськ, Краматорськ, Лиман, Куп’янськ, а закінчили подячним молебнем у Харкові.

    Що цікаво саме в Лимані родина місцевого священника УПЦ (МП) зустрічала із хлібом-сіллю російські окупаційні війська. Про це зберігся навіть відеозапис і потім навіть відкрили кримінальну справу, через те, що священник УПЦ (МП) закликав вірян до співпраці з російським окупантом. Що цікаво, цей «служитель» не був покараний всередині УПЦ (МП) і безперешкодно продовжував свою діяльність на парафії.

    Саме УПЦ МП стала тим активом на який могли опертись російські окупанти в Україні, що підтверджують велика кількість випадків колаборації духовенства із рашистами. З усім тим в УПЦ (МП) переконували бійців ЗСУ, що вони «зі своїм народом».

    Протоєрей Олександр Клименко, відомий своїми співами на “Голосі країни”, під час поїздки на передову побажав українським військовим побачити якнайбільше радості Христа Народженого. Що цікаво, ще кілька років тому Клименко тісно співпрацював із російським пропагандистом Борісом Корчєвніком, який зараз всіляко підтримує так звану «СВО» і вихваляє подвиги російських окупантів. Це не складно перевірити, зайшовши на Телеграм-канал Корчєвнікова. Вже в описі каналу він збирає гроші на російьску армію. Однак дружба Клименка і Корчєвнікова не завадила першому відвідати наших захисників. До слова Корчевніков отримав заборону на в’їзд в Україну з 2014, але якось зміг приїхати до Києво-Печерської Лаври у 2020 році на фестиваль кіно “Покров” під керівництвом агента ГРУ рф (а тоді ще нардепа України) Андрія Деркача, якого і СБУ і США визнає російським агентом.

    Тим не менш, за словами УПЦ (МП), їх тепер навіть хочуть взяти у військо капеланами – “духовними наставниками”. Один із керівників бригади, яку відвідала делегація УПЦ (МП) подякував духовенству за підтримку солдатів і запросив до своєї бригади капеланів УПЦ (МП), йдеться на сайті цієї Церкви.

    «Ви приїхали майже одні з перших до нашої бригади. Дякуємо вам за це дуже сильно. У бригаді у нас лише один капелан, тож є ще чотири вільні місця. Якщо ви маєте таку можливість, приєднуйтесь, ми будемо раді», – цитують УПЦ (МП) слова керівника бригади.

    Підсумовуючи цю поїздку представників УПЦ (МП) на фронт, варто сказати, що біглий аналіз особистостей, які були допущені до військових об’єктів і особового складу ЗСУ, виникає великі запитання до їх проукраїнських поглядів даних осіб, які в минулому відзначились співпрацею з “казаками”, агентами ФСБ і російськими пропагандистами.

    Якщо ж взяти в цілому УПЦ (МП) як організацію, то вона досі цілковито не розірвала свою єдність із Московським патріархатом (що закріплено в грамоті Алексія ІІ у 1 пункті статуту прийнятого у Феофанії), який благословляє російські війська на знищення України. Тому виходить дводумство – з одного боку УПЦ (МП) за Україну – з іншого – вона досі з РПЦ, яка підтримує війну проти України. Тобто візити УПЦ (МП) до військових можна порівняти із гіпотетичними візитами представників партії ОПЗЖ чи партії Шарія до ЗСУ.

    Олександр Клименко (ліворуч) і Борис Корчевніков (у центрі)
    Фото: РПЦвУ / 15 січня 2022 року

    Найсвіжіше

    Популярне