П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: парафії ПЦУ зможуть переходити на новоюліанський календар

    На майбутньому священному синоді Православної церкви України (ПЦУ) дозволять парафіям, які хочуть це зробити повністю за власним бажанням, перейти на новоюліанський календар.

    Про це предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній повідомив в етері телемарафону, передають bykvu.com

    Митрополит Епіфаній поки не береться прогнозувати, коли вся церква змінить календар. Втім, він додав, що цей процес прискорила повномасштабна російсько-українська війна.

    “Ми стали на шлях реформи церковного календаря. Минулого року я говорив, що потрібен час, потрібно декілька років. Але у зв’язку з війною ми бачимо, що цей процес відбувається дуже швидко і динамічно. Тому ми реагуємо на запит наших вірних”, — сказав Епіфаній, говорячи про дозвіл церкви парафіям вести різдвяне богослужіння 25 грудня.

    За словами, предстоятеля ПЦУ, згідно з даними опитувань, кількість тих, хто бажає перейти на інший календар, ймовірно, більша, ніж тих, хто хоче залишитися на старому стилі.

    У жовтні 2022 року Синод Православної Церкви України ухвалив рішення “Про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 року”.  Десятки парафій ПЦУ цього року вже відсвяткували Різдво за новоюліанським календарем. Згідно з опитуванням, більшість українців хочуть святкувати Різдво 25 грудня.

    Найсвіжіше

    Популярне