Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    “Зробили хороше діло на майбутнє”: настоятель храму у Рівному розповів, як готували парафіян до Різдва 25 грудня

    Різдво 25 грудня на Рівненщині вирішили відзначати чотири парафії Рівненсько-Волинської парафії ПЦУ. Як готувалися до святкування по-новому та як відреагували парафіяни Свято-Покровської церкви в мікрорайоні Золотіїв у Рівному, Суспільному розповів настоятель храму, протоієрей Роман Ріжок.

    Свято-Покровська церква ПЦУ входить до Рівненсько-Волинської єпархії, яка до отримання Томоса була у складі автокефальної церкви. Вона, з-поміж інших чотирьох парафій в області, 22 листопада 2022 року оголосила про готовність святкувати Різдво 25 грудня.

    “Рішення було досить цікаве, спочатку я зайшов здалека, прийшов до однієї сім’ї, за два місяці, і запропонував: як розглядаємо цю справу? Зразу почув шквал позитивних емоцій, тільки “За”. Одразу ця сім’я почала згадувати свою історію, свою прабабусю”, — пригадує протоієрей Роман.

    Уже за тиждень, після богослужіння у храмі, запропонував парафіянам святкувати Різдво 25 грудня, згідно з рішенням Синоду ПЦУ.

    “Була тиша. Через пару днів приходить один сусід, другий сусід, кажуть — обійшли вулицю з хати в хату, казали, що дозволяється святкувати, кажуть одноголосно “За”. Звісно, є пару на кутках, які проти, це прихожани інших конфесій. Але ті, що ПЦУ — були “За”. Потім я це питання знову підняв у церкві і його підтримали”, — розповідає настоятель храму.

    Парафіяни, каже протоієрей Роман, просили роз’яснень щодо святкування дня Миколая Чудотворця, з чим виникала плутаниця. Він пояснював, що відзначення інших свят, окрім Різдва, поки залишається в силі за старим календарем.

    “Ближче до цього дня ще раз запитав, чи нічого не змінюється: “Ні, тільки за і все”. Слава Богу, це відбулося. І так приємно, я навіть не чекав, що стільки людей прийде на службу. Даємо хід вперед”, — ділиться він.

     

    Найсвіжіше

    Популярне