П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    В Кафедральному соборі Копенгагена помолились за українських воїнів і мир в Україні

    Військовий капелан ПЦУ очолив екуменічний молебень в Кафедралоному соборі Копенгагена.

    Про це повідомляє українська громада з місця події.

    Фото, відео
    Олексія Самородова, Жанна Шевченко

    Екуменічну службу за участі християнських церков Данії вперше в історії собору очолив православний священник. З благословення предстоятеля Православної Церкви України Блаженнішого митрополита київського і всієї України Епіфанія, цю місію було покладено на військового капелана 42-го батальйону «Легіон Оболоні» Сергія Бережного.

    «Сьогодні ми, православні українці, разом з представниками інших християнських церков Данії молимось за справедливий мир в Україні та за тих, хто його забезбечує – наших воїнів-захисників.

    Вони є щитом правди і світла не тільки для України та її народу, але і для всього європейського континенту. Вони допомагають відновити мир і справедливість та забезпечити незалежне і гідне майбутнє для наступних поколінь. Ми молимось за її величність Королеву Данії. За уряд та народ країни, яка підтримує нашу боротьбу за свободу, людську гідність і право обирати свою ідентичність в сім‘ї європейських держав, частиною якої ми є з часів Хрещення Київської Русі», – звернувся до присутніх ієрей Сергій Бережной.

    До молебню, який відбувся трьома мовами – українською, данською і англійською, долучилися численні українці, що проживають в Данії як постійно, так і за програмою надання тимчасового прихистку, посол України в дипломати, парламентарі, представники Міністерства релігійних справ.

    Фото, відео
    Олексія Самородова, Жанна Шевченко

    «Ми раді, що можемо вітати Православну Церкву України серед нас. Бажаємо й надалі підтримувати український народ, його церкву та постійну боротьбу за чесний і справедливий мир. Це спільне святкування Різдва в Данії є нагодою для всіх нас зібратися разом, обмінятися побажаннями мирного Різдва та помолитися за справедливий мир в Україні», – співорганізатор події, доктор теології Лундського університету Еміль Саггау.

    Нагадаємо, вчора в Данії було звершене перше богослужіння для української православної громади в Данії. Подія відбулася на Заході країни, в Ютландії, де сконцентрована велика кількість православних українців. Частина з них проживає тут постійно, але багато знайшли в Данії прихисток нещодавно – після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

    Під час молебню в соборі прозвучали «Щедрик» М. Леонтовича, «Мелодія» М. Скорика, «Мелодія» Б. Лятошинського у виконанні українок, які перебувають в Данії за програмою надання тимчасового прихистку – піаністки Юлії Жукової і скрипалька Наталії Пилипенко.

    До організації молебню долучилися: Національна рада церков Данії, Міжцерковна рада Євангелічно-лютеранської церкви Данії за підтримки Асоціації українців в Данії.

    Фото, відео  Олексія Самородова, Жанна Шевченко

    Найсвіжіше

    Популярне