Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Ткаченко відповів на заяву УПЦ (МП) про «силове захоплення» Успенського собору лаври

    Міністр культури Олександр Ткаченко відкинув звинувачення УПЦ (в єдності з МП) у тому, що Успенсьий собор Києво-Печерської лаври нібито вирішили захопити силою.
    Про це він сказав в етері телемарафону, цитує «Укрінформ».Ткаченко зазначив, що процедура повернення Успенського та Трапезного соборів державі відбувалася законно.«Це нормальна юридична прозора практика повертання храмів у повне користування Української держави. Там жодного захоплення нема», — наголосив міністр.

    Він також не погодився з аргументом УПЦ (МП) про те, що собори під час війни не можна забирати. Пояснює, що угода про оренду була тимчасовою: «Успенський собор як належав, так і належить Українській державі».

    Нагадаємо, в УПЦ МП 31 грудня сплив термін оренди Успенського та Трапезного соборів на території Верхньої лаври. УПЦ (МП) просила президента Володимира Зеленського залишити собори за нею. Проте згодом Міністерство культури повідомило, що не буде рекомендувати Лаврському заповіднику продовжувати з УПЦ (МП) оренду двох соборів. І 5 січня комісія приймання-передавання передала два собори у власність держави.

    Зрештою національний заповідник «Києво-Печерська лавра» дозволив ПЦУ провести 7 січня різдвяне богослужіння. Його трансляцію дивіться тут.

    Перед тим, як стало відомо, що ПЦУ все-таки отримали дозвіл на богослужіння, УПЦ МП опублікувала відео, на якому в. о. генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Олександр Рудник каже, що звернення про богослужіння не надходило.

    Тож в УПЦ (МП) звинуватили ПЦУ в «силовому захопленні» Успенського собору через «шантаж і введення в інформаційну оману суспільства». Також представники УПЦ (МП) звинуватили українські медіа в тому, що вони поширили нібито неперевірену інформацію про богослужіння ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне