Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Безстрокова оренда території Нижньої лаври УПЦ (МП) – безпрецедентна і ганебна, – Потураєв

    Церква Московського патріархату буде вигнана з території Києво-Печерської лаври.

    Про це в коментарі «Главкому» сказав нардеп (Слуга народу) Микита Потураєв.

    Нардеп сказав, що територію Нижньої лаври, яку контролює УПЦ (МП) чекає сьогоднішня доля Успенського собору в лаврі.

    Він назвав безстрокову орендну УПЦ (МП) території Нижньої лаври безпрецедентною і ганебною. І висловив переконання, що держава зможе навести лад у всіх своїх заповідниках.

    «У нас є підстави ставити їм (УПЦ МП) запитання про те, що усі ці роки там відбувалося. І забудови, і перебудови», – сказав Потураєв.

    Він додав, що Держкомітет з етнополітики і свободи совісті на чолі з керівником Державної служби етнополітики та свободи совісті ВІктором Єленським працюватиме у відповідному напрямку.

    Зазначимо, що УПЦ (МП) використовує територію і будівлі Нижньої лаври, зокрема приміщення Київської духовної академії, де знаходиться релігійний центр, за призначенням, вони сплачують за комунальні та інші послуги, доглядають за територією.

    Крім того, чоловічий монастир Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври перебуває у постійному користуванні УПЦ (МП), адж це територія Нижньої лаври. Там розташована церква преподобного Агапіта Печерського, колишня лікарня Громашевського і ще декілька церков.

    На території заповідника знаходиться 140 пам’яток, 44 з яких – національного значення і 96 – місцевого. При цьому значна частина з них розташована на території Нижньої лаври, включно з комплексами Ближніх і Дальніх печер, у тому числі й Варязькі печери, які виходять за межі наших мурів та приєднуються до Дальніх печер.

    Нагадаємо, сьогодні, 7 січня, митрополит Київський і всієї України УПЦ/ПЦУ Епіфаній провів святкову службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне