Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Львівські митці створюють різдвяну шопку, що поїде на Донеччину

    Відомий львівський художник-іконописець та громадський діяч Роман Зілінко разом зі своїми друзями реставраторами створює різдвяну шопку, яку вони мають намір відправити до Костянтинівки.

    Про це йдеться в матеріалі Tvoemisto.tv.

    «Я створив проєкт шопки і довершую малюнки, а мої друзі – Святослав і Тарас Дідули, Ігор Кушнірук і художники-реставратори допомагають мені в реалізації. Є багато фізичної роботи: шпаклювати і перефарбовувати», – зазначив він.

    Роман Зілінко розповів, що до нього звернулися друзі, які зараз служать на Східному напрямку, і сказали, що там сумно, не відчувається різдвяна атмосфера. За його словами, це фактично останнє «цивільне» місто на сході – після нього вже фронт. Тож вони попросили зробити цю шопку, щоби поставити її на в’їзді до Костянтинівки – на КПП. Вона має зустрічати людей, які в’їжджають у місто.

    «Ми всі, художники з музею, працюємо над цією шопкою, маємо репрезентувати її разом із проєктом «Набат» Влодка Кауфмана. Поставимо її біля дзвіниці, закличемо отців із Святоіванівської лаври, священників ПЦУ та Римо-католицької церкви, освятимо і спільно заколядуємо», – пояснив задум художник.

    Він додав, що це буде нагода відсвяткувати в дружній атмосфері для тих, хто далеко від дому. Всі можуть навчитися чогось іншого: нових звичаїв, традицій. А ще буде змога 8 січня зібрати друзів і влаштувати різдвяний концерт на роковини смерті художника Остапа Лозинського (помер 6 січня 2022 року. – ред.).

    Роман Зілінко також розповів збереження традицій Різдва, попри святкування його 25 грудня, про акцію «Від Романа до Йордана», дізналася, чим особисто для митця є Різдво, як святкували різдвяні свята його батьки і як тепер святкують його діти.

    Найсвіжіше

    Популярне