П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Церковна громада на півночі Сумщини перейшла до ПЦУ

    Мешканці села Грем’ячка на півночі Сумщині домоглися переходу місцевої церкви до Православної Церкви України.

    Юна Софія з села Грем’ячка намагається не пропускати жодної служби у місцевому храмі. Дівчина радіє, що з недавніх пір має можливість молитись рідною мовою, адже місцева церква Архистратига Михаїла перейшла до Православної Церкви України, передає “Суспільне”.

    “Я молюсь за наших воїнів, за свого брата та свого тата, які захищають нашу країну”, – говорить вона.

    За перехід церковної громади до ПЦУ мешканці Грем’ячки проголосували одноголосно, – розповідає парафіянка храму Оксана.

    “З дня вторгнення ми жодного разу не відвідали службу, хоч батюшка і напрошувався, але ми відмовились. Ми зібрались і вирішили вступити до “українського патріархату”. У нас село маленьке, нас небагато, але ми постійно ходимо на служби. І 20, і 25 людей завжди збирається, інші у нас – старенькі бабусі. Іншими словами, хто може, той ходить постійно”, – розповіла вона.

    Старовинну церкву в селі знищили за радянських часів, а нову відкрили 10 років тому, розповідає Надія Сокоренко. Її нині покійний чоловік Леонід Іванович тоді організував жителів села на будівництво храму. Така ідея йому прийшла після важкої операції на серці.

    “Він сказав: як одужаю, то обов’язково організую в селі церкву. І так десять років тому всі люди прийшли йому на допомогу. Це будівля початкової школи, вона ще панська, побудована ще 100 років тому. І ось з цієї школи, завдяки людям, завдяки його ініціативі, ми побудували церкву”, – розповіла пані Надія.

    На запрошення жителів села відгукнувся отець Назарій – благочинний Православної церкви України з сусіднього Глухова. Священнослужитель говорить, що за прикладом Грем’ячки вже найближчим часом вчинять ще кілька сіл.

    “Зібралися прямо у цьому приміщенні, люди одноголосно проголосували і сказали, що бажають бути в Православній церкві України. Біля п’яти громад вже готується до переходу в ПЦУ. Люди просинаються від московської орди, як то кажуть”, – говорить священник.

    Разом з тим, отець Назарій визнає, що поки що кількість приходів ПЦУ на півночі Сумської області мізерна.

    “Наша громада ПЦУ в Глухові з 2017 року неодноразово зверталась і до теперішнього, і до попереднього міських голів. Просили, щоб нам виділили не храм, а хоча б частинку землі. Нам відказували, присилали різні відмовки”, – говорить він.

    Станом на грудень 2022 року на території колишнього Ямпільського району діють лише дві церковні громади Православної церкви України. Окрім Грем’ячки, ПЦУ належить храм у місті Дружба.

    Найсвіжіше

    Популярне