Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Дев’ять місяців в окупації, а після — примусова депортація. Історія священника з Мелітополя

    Отець Петро родом зі Словаччини, але вже 29 років проживає в Україні. Після початку повномасштабного вторгнення та попри окупацію Мелітополя протягом 9 місяців залишався у місті та продовжував правити службу, але одного дня його примусово депортували.

    Зі священнослужителем поспілкувалися журналісти в Запоріжжі.

    До України чоловік приїхав в 1993 році. Був священнослужителем у храмах Закарпаття, а після переїхав до Мелітополя. Там відкрив тимчасові прихистки для родин, які потерпали від домашнього насильства. Допомагали чоловіку колеги зі Словаччини та Чехії.

    “Приходили безпритульні попросити поїсти, ну і так спонтанно народилася кухня для безпритульних. Потім приходили чоловіки після тюрми. Соціалізація ніяк не функціонувала, тоді приймали й тих”.

    Продовжував допомагати людям та правив служби Отець Петро і під час окупації Мелітополя. Каже, коли вперше до нього прийшли працівники ФСБ, відчув звільнення від страху.

    “Це було якби розуміння. Ви прийшли в гості, але ви повні страху. Ви б’єте, кричите, атакуєте, крадете, але ви боїтеся нас. Тому атакуєте”.

    Діяльність отця Петра не забороняли, доки не прийшов наказ з Москви, каже священник. Втім спілкуватись із російськими військовими доводилось часто, адже щотижня чоловік їздив по усіх парафіях Мелітопольського району.

    Кажу: “Слухай ну я поспішаю, але мій начальник в мільйон разів вищий і сильніший за твого начальника. Як я буду жалітися своєму начальнику і твоєму начальникові буде зле”. І сміявся. І так квадратні очі на мене, відкривають рот, не знають, що сказати.

    Після 9 місяців життя в окупації до церкви прийшли спецслужби Росії з наміром депортувати отця Петра:

    “Шість озброєних закривали ворота, один потім кинувся на мене: “Стоять, руки вверх”. Але вже бив, бив. На коліна… І потім підрясник зняти, обшук, все з кишень вибрати. А тоді вже робили обшук, ну не знайшли нічого”.

    Окупанти вивезли священнослужителя до блокпосту у Василівці. Пішки він дістався до околиць села Кам’янське, звідки його підібрав перевізник. 25-го листопада отець Петро дістався Запоріжжя.

    Тут його прихистили колеги з собору Святого Петра та Павла. Наразі отець Петро планує навідати рідних та колег у Словаччині, а потім — повернутись в Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне