Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На місці згорілої церкви побудуємо нову, – староста села Бірки на Кіровоградщині

    На місці храму Миколи Чудотворця у селі Бірки Олександрівської громади Кіровоградської області побудують нову церкву. Про це  розповів староста села Михайло Сергієнко. Зробити це планують за гроші благодійників.

    Церква у Бірках згоріла 11 грудня 2022 року. Зі слів речниці Служби з надзвичайних ситуацій області Оксани Мачак, про пожежу рятувальникам повідомили о 05:16. Вогонь поширився на площу понад 200 квадратних метрів. Травмованих та загиблих не виявили. О 9:29 вогонь загасили.

    Зі слів старости, парафіяльна рада церкви протягом тижня має відкрити рахунок у банку. “Люди дзвонять нам, пропонують свою допомогу. У зв’язку з цим храм відкриє рахунок і ми будемо розповсюджувати реквізити, аби до його відбудови могли долучитися усі охочі. Ми налаштовані, що на місці згарища якнайшвидше з’явиться нова церква на зло нашим ворогам”.

    Прибрати згарище після пожежі не дозволяє поліція, тому що триває експертиза, говорить Михайло Сергієнко. Нині у селі чекають її результати.

    Що відомо: Староста Михайло Сергієнко вважає, церкву у Бірках підпалили. З його слів, на місці пожежі він був за дві хвилини. Займання почалося з боку лісу. У храмі була вимкнена вся електрика, не горіли ні свічки, ні панікадила.

    Будівля церкви – пам’ятка архітектури, датована серединою ХІХ століття. Вона одна з найдавніших в Олександрівській громаді. Храму 166 років. Спочатку церква була в лісі. Через півтори сотні років її перенесли в інше місце, про це Суспільному розповідав у травні 2021 року краєзнавець Василь Білошапка.

    Зі слів настоятеля Свято-Миколаївського храму отця Володимира, під час будівництва повністю зберегли її первозданний вигляд. “Будівництво в грецькому стилі, в храмі були внутрішні колони, стіни збудовані із дуба, обшита сосновою дошкою”.

    У 1933 році церкву хотіли розібрати та її вдалося зберегти. “Наймудріший був комірник, він завіз сюди зернове збіжжя, висипав його та залишив у храмі для зберігання. Ікони заховали під підлогу. Коли робітники прийшли розбирати храм, мав початися дощ, а там лежало зерно. Таким чином цю будівлю використовували в колгоспі, як комору. Церкву знову відкрили у 1947 році”.

    У храмі відтворили інтер’єр та встановили дерев’яний різьблений іконостас, який являвся найціннішою річчю, йому понад 400 років. Старовинні ікони, датовані з 16 століття, більшість із них Святителя Миколая.

    Із західного боку до будівлі прилягала триярусна дзвіниця, на ній сім дзвонів, датовані 1783 та 1780 років, які залишилися ще від старої церкви. Найбільший дзвін важив 600 кілограмів та був виготовлений у 2008 році.

    Після трьох років судів у квітні цього року храм Миколая Чудотворця перейшов до Православної церкви України. Віряни, які хотіли слухати службу українською мовою, вісім років не ходили в церкву через настоятеля Володимира Сошина.

    З початку війни 2014 року парафіяни просили його перейти до Православної церкви України. Проте той відмовлявся. За інформацією старости Михайла Сергієнка, у 2018 році у селі проголосували за перехід до Православної церкви, офіційно перереєстрували та змінили статут парафіяльної ради. Проте настоятель та віряни московського патріархату ці рішення оскаржували у суді, але програли їх.

    Володимир Сошин продовжував працювати до початку повномасштабного наступу у лютому. Потім віддав ключі та пішов. Зі слів єпископа Кропивницького і Голованівського Марка, Свято-Миколаївський храм – один з двох, які перейшли до православної церкви України з початку вторгнення Росії в Україну. Друга – у селі Капітанівка Новоукраїнського району.

    Під час пожежі 11 грудня нічого з церковного майна врятувати не вдалося. Всі історичні й релігійні цінності вогонь спалив повністю. Зі слів старости, 18 грудня у церкві планували відкрити прихрамову кімнату-музей. “Це мало бути унікальним явищем в історії нашого краю. Адже і в самій церкві, і в кімнаті-музеї були зібрані унікальні за своєю цінністю артефакти з кінця 18 – середини 19 століття”.

    Нині богослужіння проводитимуть у будинку на території храму, який вцілів під час пожежі, говорить настоятель отець Петро. Він працював у бірківській церкві десять місяців. З його слів, раніше у цій будівлі хрестили дітей. Тимчасово у цьому приміщенні зроблять кімнату-капличку. Наразі її впорядковують віряни.

    “Ця кімната вміщує 10-15 парафіян. Поки богослужіння будемо проводити там. Козацька церква, яка згоріла, була душею села Бірки. Сюди на службу приїжджали віряни з усієї Олександрівської громади. Я тут не пропрацював навіть року, придивлявся до людей, а вони до мене. Нині у мене біль і невимовна рана на душі. Що і як буде далі, ще самі не знаємо, вся надія на Бога. Але це чудово, що староста та жителі громади позитивно налаштовані на відбудову храму”.

    Найсвіжіше

    Популярне