Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Відремонтована центральна синагога Івано-Франківська щовечора світитиметься для містян

    Івано-Франківський темпель – реформістську синагогу – прикрасили спеціальною підсвіткою і вперше увімкнули її 14 грудня. Тепер щовечора, допоки владнаються проблеми з електроенергією, споруда, яка знаходиться в центральній частині міста, буде світитися, передає РІСУ.

    «Тепер наша споруда дуже гарно виглядає. Цю ідею я свого часу запропонував відповідним структурам і маємо тепер результат, – розповідає головний рабин заходу України Моше Лейб Колесник. – Загалом, в синагозі провели ремонтні роботи – відремонтували дах, водовідведення, протипожежні балки. Звичайно, потрібно ще дещо виправити, але поки так. Отже, більш-менш відремонтований фасад ми прикрасили підсвіткою ще і з нагоди свята Хануки, яке починається в неділю ввечері. До слова, останнім часом, впорядковуємо єврейські цвинтарі. Відновили пам’ятну дошку в одному з мікрорайонів міста, яку зруйнували вандали».

    Зараз, як каже рабин, в Івано-Франківську приблизно до 170 євреїв. Переважно, це люди старшого віку, бо молодь, в більшості своїй, за кордоном. Щоправда, додалися переселенці з інших регіонів України і вони отримують тут добру підтримку.

    «Наша громада працює і не припиняє підтримувати усіх, хто цього потребує, – підкреслює голова юдейської громади Івано-Франківського регіону Ігор Перельман. – Найголовніше – годуємо при синагозі гарячими обідами, забезпечуємо продовольчими наборами не лише членів нашої громади, але й тимчасово переміщених осіб із зон бойових дій. Декого вдалося також працевлаштувати. Зараз буде свято Хануки і, звичайно, до нього теж всі охочі отримають ще й Ханукальні свічі і солодощі. Загалом на Прикарпатті нашу підтримку отримує до півтори тисячі осіб».

    Освітлення Івано-Франківської синагоги встановили в рамках проекту – «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території», який є частиною Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 та фінансується Європейським Союзом.

    Найсвіжіше

    Популярне