Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Агентура, довірені особи РПЦ та шантаж “екзархатом”: Як Москва впливає на вибори предстоятеля Кіпрської Церкви

    Російська агентура на Кіпрі вже давно розпочала роботу, яка посилюється з кожним днем з агітації серед тих, хто має право голосу на виборах архиєпископа Кіпрського, предстоятеля Кіпрської православної Церкви. Російські сили роблять ставку відразу на двох кандидатів, а у разі їхнього “провалу” збираються шантажувати кіпріотів створенням “екзархату” РПЦ за прикладом африканського.

    Про це “Духовному Фронту України” розповіли джерела, знайомі з процесами, що відбуваються на Кіпрі.

    “Зараз у всіх російських церквах на Кіпрі російські священyики агітують за промосковських кандидатів. Але це стосується не росіян, а кіпріотів, російських дружин кіпріотів, які давно тут живуть з кіпрськими паспортами. Вони братимуть участь у виборах. Це значний ресурс. Ці російські голоси можуть сильно хитнути шальки терезів у той чи інший бік”, – розповідають джерела.

    У цих виборах архиєпископа Кіпрського не братимуть участі іноземці, яких зараз багато на Кіпрі. Переважна більшість іноземців, які не мають кіпрських паспортів, але живе тут, формально немає права брати участь у виборах, якщо не прожили більше року. Багато в чому це зроблено через побоювання, що цей колосальний ресурс буде використаний проросійським кандидатом.

    “Зараз російська агентура на Кіпрі шукає всіх, до кого вони можуть дотягнутися, російські жінки, молдавські жінки, які тут живуть заміжні за кіпріотами, серед кіпріотів, які працюють у росіян, серед них особливо сильна пропаганда, агітація”, – пояснюють наші джерела.

    За їхніми даними, на Кіпрі зараз перебуває довірена особа митрополита Антонія (Сєврюка), який очолює Відділ зовнішніх церковних зв’язків РПЦ.

    “Він постійно з ним на зв’язку, постійно йому телефонує. Антоній Сєврюк дає йому вказівки до кого піти, що сказати, через нього якісь фінансові потоки проходили. Антоній Сєврюк агент російських спецслужб. Нічого дивного, у них у всіх з-під ряси стирчать гебешні погони. Він настільки погано знає православне богослужіння, настільки погано веде богослужіння, що самостійно їх не веде. Тому що у нього інші завдання та завдання. Він церковний обряд так і не вивчив як слід”, – зазначають джерела.

    За їхніми даними, у Москві триває обговорення створення турецько-кіпрського “екзархату”. Тим більше, що на північній, тимчасово окупованій частині Кіпру, вже знаходиться парафія РПЦЗ.

    “Якщо не вдасться створити турецький екзархат, то вони спробують створити екзархат на північному Кіпрі. Це буде помста Кіпрській православній Церкві за проукраїнську позицію. Цим самим вони шантажують кіпріотів. Кіпріотам дуже не хочеться, щоб якась церква створювала “екзархати” за прикладом африканського “екзархату”. Якщо переможе кандидат, якого Москва, Луб’янка і РПЦ не зможуть контролювати і використовувати в своїх цілях, не зможуть на нього впливати, вони можуть у помсту створити цей “екзархат” на півночі Кіпру і перетягнути цей прихід під свою егіду”, – наголошують джерела.

    Невипадково російський посол на Кіпрі – колишній президент Інгушетії Мурат Зязіков.

    “Росія, православна країна, яку багато кіпріотів вважають братською православною країною. І раптом сюди надсилають мусульманина, який має тісні зв’язки з Туреччиною, чекіста, генерала ФСБ у вигляді посла. Це прото плювок в обличчя кіпріотам за їхню “погану” поведінку під час обговорення санкцій, голосування за санкції”, – зазначають джерела.

    Цієї неділі, 18 грудня, виборці, а саме громадяни Республіки Кіпр і вірні Православної Церкви, оберуть трьох єрархів-кандидатів на посаду предстоятеля Кіпрської Церкви.

    У суботу, 17 грудня, відбулася урочиста 40-денна панахида за упокій душі архиєпископа Кіпрського Хризостома II, який спочив у Господі 7 листопада у віці 81 року.

    Радник екзарха Вселенського патріарха в Києві Патрик Панасюк назвав вибори архиєпископа Кіпру унікальною в масштабах світового Православ’я “архиєпископською кампанією”.

     

    Найсвіжіше

    Популярне