Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Спочив архієпископ Кіпрський Хризостом II

    У понеділок (07.11) у віці 81 року спочив у Господі архієпископ Кіпрський Хризостом II.

    Як повідомляє Orthodox Times, Архієпископ Кіпрський помер о 06.40 ранку у своїй квартирі в Архиєпархії, де він перебував у лікарні останні кілька тижнів, борючись із окологічним захворюванням.

    Вказано, що Хризостом II помер від раку кишечника, з яким він боровся протягом тривалого часу.

    “Архиєпископ мирно заснув, мужньо, терпляче і з християнською рішучістю витримавши випробування своєю хворобою”, – сказано в документі, підписаному медиками Йосипом Кашіосом, Димитрісом Папаміхаїлом, Петросом Агафангелу та Міхалісом Протопапасом.

    Хризостом II (Іродот Димитріу-Енглістріотіс) народився 10 квітня 1941 року в селі Тала біля міста Пафос. З 1978 він 28 років був митрополитом Пафським, а з 2006 був 65-м архієпископом Нової Юстиніани і всього Кіпру.

    Статут Кіпрської православної церкви говорить, що у разі смерті, безповоротної недієздатності предстоятеля, а також визнання його душевнохворим місцеблюстителем архієпископського престолу стає митрополит Пафський. Зараз цю кафедру займає митрополит Георгій (Папахрізостому).

    Через 40 днів після смерті глави КПЦ під наглядом місцеблюстителя мають бути проведені прямі вибори нового архієпископа Кіпрського, в яких візьмуть участь троє ієрархів.

    Нагадаємо, синод Кіпрської церкви визнав автокефалію ПЦУ. Ця церква стала четвертою, яка прийняла таке рішення після Вселенського патріархату, Елладської та Олександрійської церков.

    Найсвіжіше

    Популярне