Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Фігурантом справи про образи вірян на Закарпатті виявився священник, судимий за сепаратизм – ЗМІ

    Фігурантом справи про образи вірян, які святкують Різдво 25 грудня, виявився настоятель Хресто-Воздвиженського собору УПЦ (МП) в Ужгороді Димитрій Сидор, засуджений за сепаратизм 2008 року.

    Відео проповіді, де священик ображає вірників, які святкують Різдво 25 грудня, було опубліковано у соцмережах, повідомляє ZAXID.NET.

    Раніше Служба безпеки України повідомила, що викрила одного з настоятелів храму УПЦ (в єдності з Московським патріархатом). Священнослужитель під час проповіді називав українців, які святкують Різдво 25 грудня, “безбожниками-сатаністами”.

    Димитрій Сидор, настоятель Хресто-Воздвиженського собору РПЦвУ в Ужгороді наполегливо іменує український народ Закарпаття (історично сформований субетнос українського народу) так званими “русинами”.

    Ще 2008-го проти Сидора відкрили кримінальну справу за статтею “Зазіхання на територіальну цілісність України” (ч.2 ст. 110 УК). А 1 грудня того ж року у Мінську товариш Сидор проголосив незалежність “Республіки Подкарпатська Русь”. А ужгородський клірик московської церкви також відомий різкими і провокативними заявами, зокрема, щодо “геноциду русинів Україною”. За інформацією ЗМІ Сойм підкарпатських русинів, який очолює сам Сидор, фінансувався російським урядовим фондом “Русскій мір”.

    “Духовний Фронт України” писав про арешт владою Чехії “лідерів” підконтрольного Росії крила русинів Василя Джугана та Михайла Тяска. Ми також зазначали, що минулого року президент Чехії Мілош Земан зустрівся з цими самими “лідерами”. Та найцікавішою особою із присутніх був священник РПЦвУ Димитрій Сидор. Саме його називають неофіційним лідером русинів Закарпаття і на це є свої підстави.

    Ми можемо сміливо казати, що Димитрій Сидор оскверняє цінності українського народу, ставить під сумнів існування України як держави, української мови, самої української нації, поширює поняття та ідеологію “русского міра”.

     

    Найсвіжіше

    Популярне