Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Нарешті українською: архиєпископ Євстратій провів першу літургію в селі на Чернігівщині

    У неділю, 11 грудня, в церкві Феодосія Печерського села Халимонове на Бахмаччині, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій очолив архиєрейську літургію. На службу зійшлось десятки вірян, які чекали боролись за українську церкву з 2016 року.

    У старому дерев’яному храмі, який пережив Російську імперію, Голодомор, Другу світову та заборону на служіння, нарешті лунає українська мова. Як кажуть жителі села Халимонове «Справедливість нарешті добралась і до нас», передає Свобода.fm.

    Владиці Євстратію співслужили українські священники з усієї округи. Архиєрей у своїй проповіді відзначив організованість громади та подякував їм за наполегливість: «Це є приклад для всіх інших. А церква це в першу чергу люди. Це не хтось згори, керівник, не стіни з куполами, а це люди та громада. І важливо, щоб громада усвідомлювала необхідність на українській землі, серед українського народу, належати до єдиної помісної православної церкви. Дай Боже щоб в недалекому часі всі громади і на Бахмаччині, і на Чернігівщині, і по всій Україні належали до єдиної православної церкви».

    Боротьба за церкву розпочалась ще шість років тому, коли громада поставила собі ціль – вийти з під опіки Московського патріархату. Тоді московський піп не підтримав цю ініціативу. Все змінилось з початком повномасштабного вторгнення.

    «Ми прийшли до попереднього батюшки, того, що московський. Сказали, що хочемо приєднатись до ПЦУ, бо війна і ми не хочемо більше бути в російській церкві. Але батюшка категорично відмовився. Ми і другий раз до нього підходили, але він відмахнувся. Потім мені ще телефонували із Бахмача, погрожували», – розповідає староста Халимонівської громади Наталія Пилипенко.

    За пару тижнів після звільнення села провели збори. Проголосували «За» приєднання до Православної Церкви України 115 чоловік, «Проти» – лише 5. Знову почались погрози з Бахмацького благочиння УПЦ МП. Але громада уже готова була йти до кінця. І нарешті 11 грудня в храмі пролунала молитва українською мовою.

    «Остаточною крапкою стало те, коли селом пішли колони танків і тоді люди поставили питання руба, що треба переходити в українську церкву, бо далі вже Москві кланятись немає сили», – розповідає новий настоятель церкви Феодосія Печерського отець Володимир Павлина

    Нагадаємо, Бахмаччина серед лідерів на Чернігівщині по переходам з Московського патріархату. Тут уже зареєстровано вісім громад Помісної Церкви: у Батурині, Бахмачі, Тиниці, Рубанці, Григорівці, Біловежах Перших, Голінці та Халимоновому. Шість із восьми парафій було створено зусиллями відомого в краї отця Володимира Павлини, випускника Львівської духовної академії.

    Найсвіжіше

    Популярне