П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Коляда перетвориться на гімн перемоги України – предстоятель УГКЦ

    На переконання предстоятеля Української греко-католицької Церкви Блаженнішого Святослава, ми всі потребуємо різдвяної радості й маємо на неї право.

    «Народження Спасителя між нами, навіть у воєнних обставинах, — це небесна радість, не створена людиною задля розваг, а подарована Богом із небес. Саме тому радість Різдва ми покликані прийняти і нею ділитися», — заявив Блаженнійший Святослав в ефірі телемарафону «Єдині новини».

    Він пригадав розповіді своєї бабусі про досвід воїнів УПА у криївках, які завжди святкували Різдво та колядували.

    Відповідаючи на запитання, чи доречно у воєнний час на площах міст ставити ялинку, предстоятель УГКЦ зазначив: «Нам треба вміти радіти і прикрашати ялинку навіть у час війни, але шукати відповідний для цього спосіб, щоби вона не перетворилася на місце розваг, а стала осердям солідарності та взаємопідтримки, простором для спільної коляди».

    Заторкуючи важку й болючу для українців тему відсутності світла і тепла під час цьогорічної зими, зокрема доречності освітлення ялинки й інших декорацій, владика Святослав вказав на важливість розуміння суті різдвяного світла. «Не так електричні лампочки на ялинках повинні світитися, як наші обличчя, серця та уми. Тоді ми знайдемо спосіб, як освітлити простір нашого села чи міста навіть за браку електроенергії. Багато разів нам бракувало чогось, але ми все одно вміли радіти та святкувати», — переконаний він.

    «Різдво — це великий простір взаємної солідарності та підтримки. Ми ходимо від хати до хати, щоб побажати добра, щоби зло зникло з наших домівок і сердець. Добре слово має свою велику силу», — ствердив архиєрей.

    У час Різдва, продовжив думку предстоятель УГКЦ, ми не тільки співаємо, але й жертвуємо чимось.

    «Не можна комерціалізувати коляду — це нагода комусь вчинити добро: сумного потішити, нагого одягнути, змерзлого зігріти, голодного нагодувати, того, хто втратив рідну домівку, прийняти у свій дім», — заохотив до благодійності архиєрей.

    Розмірковуючи над тим, як створити різдвяний простір для захисників України, які святкуватимуть на передовій, Блаженніший Святослав розповів, що знає чимало колядників, що готують вертепи й інші дійства, з якими поїдуть на фронт. А відтак закликав: «Колядуймо, готуймося до коляди! Колядуймо разом із нашими воїнами, тоді станемо сильнішими. Коляда перетвориться на гімн перемоги України, перемоги світла над темрявою, перемоги українців над російським агресором і окупантом».

    За словами владики, у совєтських обставинах коляда була навіть своєрідною формою суспільно-політичного протесту проти безбожницької комуністичної влади. Тому цілком можливо, що в умовах теперішньої війни вона може перетворитися на особливий духовний гімн, який надасть нам сили, розвіє смуток, залікує рани.

    «Ми не можемо весь час жити в депресивному смутку. Господь Бог із небес посилає нам свого Сина і саме Його народження є причиною великої радості», — наголосив предстоятель УГКЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне