Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    У столиці Латвії вшанували пам’ять жертв Голодоморів

    В латвійській столиці Ризі пройшла низка заходів на вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

    Спочатку в старовинному ризькому храмі Св. Петра пройшла екуменічна молитва пам’яті жертв геноциду українців та на честь українського народу, який нині героїчно протистоїть агресії рф. В службі взяли участь представники УГКЦ і ПЦУ разом з парафією церкви Святого Петра Латвійської Євангельсько-Лютеранської Церкви, передає Укрінформ.

    Тут же у храмі була відкрита виставка про трагічні події часів Голодомору, який розпочався 90 років тому. Поруч на окремому столі розклали нещодавно видані чорні томи зі списками жертв голоду в розрізі українських областей.

    Після того в іншому місці Старої Риги, біля меморіальної стіни латвійського Музею окупації, відбувся мітинг-реквієм, в якому взяли участь активісти української громади, включаючи тимчасово переміщених осіб, латвійські друзі України, українські дипломати на чолі з Послом України в Ризі Олександром Міщнком, інші представники дипломатичного корпусу в Латвії, латвійські високопосадовці – спікер Саейми (парламенту) Едвардс Смілтенс, голова МЗС Едгарс Рінкевичс, віцемер Риги Лінда Озола, а також директорка Музею окупації Солвіта Віба.

    Мітинг розпочався з хвилини мовчання за українцями, які загинули в часи Голодомору в Україні та під час російської агресії. У своїх виступах присутні наголошували на тому, що Голодомор – це цілеспрямований геноцид українського народу, який проводив сталінський злочинний режим в Україні. Але й зараз, у XXI столітті росія продовжує злочинні дії проти українського народу, котрі також можна кваліфікувати як геноцид. путінський режим використовує терористичні засоби, вбиваючи українців, обстрілюючи цивільну інфраструктуру, знищуючи українську історію, культуру, освіту тощо.

    Настоятель парафії УГКЦ у Ризі отець Роман Сапужак, спільно зі священнослужителями ПЦУ та Ризької євангелістсько-лютеранської церкви Пресвятої Трійці, провели панахиду в пам’ять за загиблими під час Голодоморів в Україні та в російсько-українській війні. Учасники мітингу-реквієму вшанували пам’ять загиблих українців покладанням лампадок до Меморіалу жертвам радянської окупації.

    Найсвіжіше

    Популярне