П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Ексгумовано мощі румунського афонського старця, який незабаром буде канонізований

    Патріарх Румунії делегував єпископа-помічника Прахова Тимотея взяти участь у церемонії ексгумації мощей старця Діонісія Ігната, яка відбулася минулого тижня в келії святого Георгія скиту Колчіу на горі Афон.

    Про це повідомляє Orthodox Times.

    Ченці монастиря Ватопед, на території якого була келія, де жив отець Діонісій Ігнат, під час особливої ​​церемонії у четвер, 17 листопада 2022 року, відкопали мощі.

    Відразу після Вечірні у присутності афонських монахів і паломників з Румунії було відслужено богослужіння, написане виключно для цієї нагоди.

    До богослужіння увійшли тропар святому Георгію, покровителю келії, і тропар святому Діонісію Ареопагітику, повідомив помічник єпископа Тимотей.

    «Не випадково в четвер, 16 листопада, ми вшановуємо свято святого Георгія Трофеєносця за афонським календарем», – сказав єпископ-помічник Бухарестської архієпархії.

    «У Колчіу, як і в інших румунських келіях, а також в інших великих монастирях, таких як монастир Зографу, до якого румуни полюбилися через спонсорство святого правителя князя Стефана Молдовського, були піднесені молитви на честь Трофеєносця. Святий».

    «У службі ексгумації отця Діонісія Ігната були також моління за покійних, заповіді блаженства, вірші псалмів і особливі молитви до Спасителя».

    У попередній період Ватопедський монастир пропонував до канонізації інших подібних старців. Тим не менш, єпископ-помічник підкреслив, що подібні ексгумаційні процедури не проводяться регулярно.

    «Тож віруючі та безліч монахів на Афоні, ієрархи, священики, монахи та віруючі в Румунії, які почули про його духовне служіння, звертаються своїми думками до Бога, Який дивний у Своїх святих, і вшановують життя та діяльність старця Діонісія. Ігнат, виконуючи слово святого апостола Павла, щоб нагадати нам про тих, хто виконав слова Євангелія, маючи обов’язок зважати на результат свого життя та наслідувати свою віру», – сказав помічник єпископа Тимотей Праховський.

    Цього року виповнилося 18 років з дня упокоєння отця Діонісія Ігната, родом із Ботошані, Румунія. Він був сучасником святого Іоанна Якова Нового Хозевіта та старців Паїсія Олару та Клеопи Ілії.

    На останньому робочому засіданні Синоду Митрополії Мунтенії і Добруджі патріарх Румунії оголосив, що запропонує Вселенському Патріархату канонізувати афонських старців Діонісія Ігната і Петроніу Тенасе.

    Найсвіжіше

    Популярне