Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Духівник Путіна закликав до миру з Україною – росЗМІ

    Митрополит Псковський та Порхівський Тіхон (Шевкунов), голова патріаршої ради РПЦ з культури, режисер і церковний політик, якого називають духівником Путіна, протягом восьми з половиною місяців виступав як «яструб». Посилаючись на досвід близького спілкування з президентом, Тіхон запевняв паству: «Якби він не бачив життєво важливих, критичних для народу РФ показань для цієї операції, він би її не почав… Не зроби він цього зараз, і через якийсь час на Росію здійснився б напад, що загрожує багатомільйонними жертвами». У дусі пропагандистських методичок єрарх запевняв паству, що в усьому винен Захід, у Києві засіли фашисти та наркомани, а жодного особливого українського народу не існує — це все росіяни, отруєні «єрессю українства».

    На початку липня «духівник» отримав від Путіна черговий орден – «За заслугі пєрєд Отєчєством», а 4 листопада приймав «богопоставленого вождя» на своїй виставці «Україна. На зламах епох» у московському «Манєжі». Незважаючи на назву, головна ідея виставки — заперечення існування України, яка за задумом Тіхона є конгломератом російських провінцій: Малоросії, Новоросії та Карпатської Русі.

    Найменше з вуст такого єрарха можна було очікувати на визнання суб’єктності України та закликів до переговорів з нею без попередніх умов, пише російська «Новая газєта».

    Але саме Тіхон вийшов минулої суботи з такими закликами в ефір програми телеканалу «Россія 24» «Церковь і мір», яку раніше вів засланий до Будапешту «за пацифізм» митрополит Іларіон (Алфєєв). «Необхідно вирішити ці бої між братами — росіянами та українцями, — сказав Тіхон. — Нам потрібен мир з Божої волі».

    У чому секрет раптової та разючої зміни в умонастроях єрарха, наближеного до Кремля, ніж сам патріарх?

    Немає сумнівів, що як раніше, так і тепер Тіхон, який має всі шанси стати наступним патріархом РПЦ, транслює наративи «боговстановленої влади». Патріарх Кіріл вже увійшов в історію як «ідеолог військового конфлікту», який підпав під західні санкції та соборно засуджений православним світом за межами РПЦ, тому для проповіді нового порядку денного він не підходить. І хоча риторика Тіхона не дуже відрізнялася від патріаршої, його скромне становище на Псковській кафедрі приховало його від уваги християнського світу. І за нових умов Тіхон має шанси стати «пророком», зробивши традиційну для християнства миротворчість основою своєї патріаршої програми.

    І це добре відчувають радикали у РПЦ. «Асоціація православних експертів принципово не погоджується з митр. Тіхоном», — йдеться у заяві організації, що об’єднує православних публіцистів-прихильників Кіріла. Для Асоціації, лідера якої, Кіріла Фролова, патріарх називає сповідником віри, визнання самого факту існування України та українського народу є зреченням від православного російського вибору. Тут до речі згадати, що своїм духівником Псковський владика називає Київського митрополита Онуфрія (Березовського), який категорично засуджує дії РФ.

    Зміна повістки була представлена ​​митрополитом Тіхоном дуже радикально: він навіть «викрив» базові гасла, під якими велася «СВО» і які він ще недавно підтримував:

    «Нікому не дамо перейти наші кордони …», «малою кров’ю на чужій території …», «Можемо повторити!». Я завжди зі страхом слухаю ці речі. Тому що це породжує гординю. А гординя народжує падіння!

    Довірена особа Кіріла на патріарших виборах, а нині опальний московський богослов о. Андрєй Кураєв фіксує медійне протиставлення образів «поганого» Кіріла та «хорошого» Тіхона: «Раптовий мир із «темною стороною» обнулює його [Кіріла] патетичну риторику. А ось те, що дуже непересічний митрополит Тіхон раптом вимовив слово «мир», означає, що в непересічному колі його спілкування воно стало звучати все частіше і безальтернативніше».

    Найсвіжіше

    Популярне