Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Завтра розпочинається Різдвяний піст за новим стилем

    Вже зовсім скоро почнеться один з постів у християнстві – Різдвяний піст.  Згідно з новоюліанським церковним календарем (новий стиль), Різдвяний піст у 2022 році починається у понеділок 15 листопада, та закінчується 24 грудня в п’ятницю 2022 року. Якщо ж ви дотримуєтесь юліанського календаря (старого стилю), то піст у вас почнеться 28 листопада і закінчиться 6 січня.

    Тривалість Різдвяного посту –  40 днів. Охарактеризувати його можна як суворий. Адже саме за цей час люди можуть очистити свою душу від гріхів.

    Чим ближче кінець посту — тим суворіше заборони, наприклад, якщо на самому початку мирянам дозволені риба і олія, то в кінці раціон змінюється і практично повністю складається з сухоїдіння.

    В цілому, заборона накладена тільки на їжу тваринного походження, інші продукти можна додавати або прибирати, порадившись з духовним наставником. Головне – розділити харчування на 5-6 разів на день, включаючи перекушування, і їсти через кожні 2-3 години. Так ви не зголоднієте і не будете відчувати особливих поневірянь. Продукти не обов’язково їсти саме сирими – їх можна тушкувати, варити або запікати в духовці. Варити супи і пісні каші, робити запіканки і пиріжки, головне, щоб їжа була пісною.

    Нагадаємо, раніше в Черкасах три парафії ПЦУ вирішили святкувати Різдво 25 грудня.

    Найсвіжіше

    Популярне