Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    В Черкасах три парафії ПЦУ вирішили святкувати Різдво 25 грудня

    Якщо святкувати Різдво 25 грудня, то, відповідно, і піст потрібно розпочинати на два тижні раніше (15 листопада). Але 7 січня у цих парафіях все одно будуть відбуватися святкові Богослужіння.

    Про це розповів у коментарі “Про все” керівник інформаційної служби Черкаської єпархії ПЦУ священик Андрій Шпунт.

    Це храм святих Кирила та Мефодія біля Черкаського національного університету, Свято-Анатоліївська парафія біля обласної лікарні та парафія Успіння Пресвятої Богородиці, що розташована на території онколікарні.

    “Владика Іоан (Яременко) зібрав священиків міста та запропонував тим, хто хоче святкувати Різдво 25 грудня, зробити це. Буде повноцінна Різдвяна Служба, люди колядуватимуть. Дехто з прихожан вже раніше розпочне піст. Бо коли Різдво святкуємо 7 січня, то піст розпочинаємо 28 листопада. А якщо 25 грудня, то, відповідно, і піст потрібно розпочинати на два тижні раніше. Але 7 січня у цих парафіях все одно будуть відбуватися святкові Богослужіння”, – зазначив священик.

    Священник Андрій Шпунт розповідає, що перехід на святкування 25 грудня – добровільний процес, який проходить по всій Україні.

    “Громадам дали вибір, а далі ми побачимо. Якщо буде зрозуміло, що більшість людей готова до того, щоб переходити на святкування 25 грудня, то буде прийняте рішення і проведена повноцінна календарна реформа. Бо не може бути так, щоб лише Різдво святкували раніше. Це неправильно. Тому що всі свята, які є нерухомі, пересуваються. Це не стосується Пасхи та Пасхалії. Всі інші свята будуть на 13 днів раніше”, – говорить він.

    Також священик додає, що по всій Україні, зокрема і в Черкасах, настрої щодо дня святкування Різдва різні.

    “Є достатньо консервативні люди, які принципово не хочуть переходити. Є такі, що навпаки принципово хочуть святкувати 25 грудня. Церква – це не лише священик, це зібрання людей, вірян. Тому все має вирішуватися колективно. Це має бути консолідоване рішення всього суспільства. Представники державної влади і настоятелі найбільших церков в Україні мають зібратися та прийняти рішення про перехід на новий календар”, – говорить священник ПЦУ.

    Настоятель храму святих Кирила та Мефодія м. Черкаси отець Ігор розповідає, що в храмі вже почали готуватися до різдвяної служби 25 грудня. Проте, службу тут проводитимуть і 7 січня.

    “Ми не переходимо однозначно на 25 грудня. Як у нашому громадському календарі є два свята, 25 грудня і 7 січня, так само і ми будемо правити ці два дні. Всі, хто готові, мають живу віру та святкують пришестя сина Божого на Землю – будуть постити з 15 листопада і святкуватимуть 25 грудня. Для тих, хто все ж таки, не готовий цього зробити і для кого більш важливі традиції – вони постять, як і раніше, з 28 листопада і святкують 7 січня. Для них також буде проведена служба. У жодному разі наша церква не буде казати, що всім категорично потрібно переходити на 25 грудня. До цього люди мають прийти самі”, – говорить отець Ігор.

    Раніше Синод ПЦУ дозволив як виняток святкувати Різдво 25 грудня.

    Найсвіжіше

    Популярне