Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Окупанти обікрали херсонські бібліотеки та музеї: вивезли безцінні фонди

    Російські загарбники вкрали з Херсона дуже цінні фонди обласної бібліотеки ім. Гончара. Про це повідомила міська рада із посиланням на директорку бібліотеки Надію Коротун, повідомляє “Експрес”.

    “Окупанти вивезли дореволюційні видання, які видавались у Херсонській губернії. Вони безцінні! Це найбільша колекція краєзнавчих фондів! Для науковців та викладачів, студентів і краєзнавців — джерела інформації для досліджень. Знищено Інформаційний ресурс для всіх, кого цікавить історія південної частини України. Нам боляче це сприйняти! Маємо надію і віру, що ця колекція повернеться до рідної Гончарівки!” — йдеться у повідомленні.

    Центр національного спротиву зауважив, що з Херсонщини до тимчасово окупованого Сімферополя прибули чотири вантажівки з награбованим. За його даними, рашисти вивезли майно з Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка. Музей також має філію у Новій Каховці. “У постійній експозиції музею іконопис XVII-початку XX століття, українське мистецтво II половини XIX-початку XX століття. Також представлені роботи сучасних митців. Загалом із фонду музею, а також інших культурних установ Херсонщини вивезено майже 15 тисяч експонатів”, — повідомив Центр національного спротиву. Окупанти вкрали з музею не лише культурні цінності, але й сантехніку та побутову техніку.

    Раніше загарбники пограбували церкву ПЦУ в Енергодарі. Зокрема, вивезли до Мелітопольського державного краєзнавчого музею сім православних ікон кінця XVIII-початку ХІХ століття, які належать релігійній громаді.

    Найсвіжіше

    Популярне