П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Чого прагнуть Ватикан та його архиєреї в російсько-українській війні?

    Чи мав Ісус Христос примиритися з дияволом, що спокушав Його під час сорокаденного посту в пустелі? А з торговцями в храмі як Він мав поступити? Зрозуміти їх та вести з ними переговори? Чи  Ісус зробити з мотузок бич і прогнати з храму усіх торговців та їхню худобу, поперекидавши столи міняльникам та порозсипавши їхні гроші, як написано в Євангелії?

    Здається, саме цей уривок з Євангелії від Івана (Ів. 2:13–17) багато високопосадових архиєреїв різних Церков воліють не згадувати у контексті агресії Росії проти України. Зокрема, головний римо-католик світу Папа Римський Франциск та головний римо-католик в Україні, голова Конференції римо-католицьких єпископів України Мечислав Мокшицький.

    Обидва не раз відзначились неоднозначними заявами про російсько-українську війну, а Мокшицький навіть дозволяв собі критикувати українців. Чого варта тільки заява Мокшицького у 2017-у, що на українцях «висить гріх геноциду» за Волинські події 70-річної давнини:

    «Протягом кількох років український народ переживає тяжкий період. Війна відбувається на сході, але її наслідки відчуваються всюди. Усе суспільство страждає від війни не лише матеріально чи економічно, але й духовно… На українському народі досі висить гріх геноциду, визнати який йому й досі важко і від якого важко очиститися, хоча було кілька спроб, зокрема на 70-ту річницю Волинських подій… Я переконаний, що доки цей народ не визнає своєї провини, не прийме правду і не очиститься від цього гріха, він не зможе розраховувати на благословення. Однак я сподіваюся, що фатімський рік приведе до усвідомлення, що відсутність миру в Україні вимагає вчинення жесту, на який ми чекаємо з любові і з любов’ю. Потрібно принести вибачення і просити прощення за цей великий гріх геноциду».

    А минулого тижня головний римо-католицький архиєрей в Україні заявив, що забороняти російську Церкву в нашій країні є помилкою. І буквально зі лічені дні керівник Мокшицького, Папа Римський Франциск, несподівано заявляє, що жорстокість російських військових, з якою вони діють в Україні, не притаманна російському народові. «Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму», – наголошував понтифік.

    На перший погляд, здається, ці заяви не мають нічого спільного. Але це тільки на перший погляд. Головне, що об’єднує промови Папи Римського і Мечислава Мокшицького, попри численні заклики про підтримку України та українців – цілковите незасудження головного зла – російської агресивної експансії, того самого «руского міра».

    Якщо поляк Папа Римський Іван Павло ІІ робив все можливе, щоб знищити совєтську імперію, то теперішній Папа Римський та поляк Мечислав Мокшицький, здається, роблять все для того, аби «зберегти обличчя» правлячому режимі в Кремлі.

    Найсвіжіше

    Популярне