Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У США вшанували 101 річницю першого предстоятеля УПЦ США

    В Духовному осередку Митрополії УПЦ США (Саут-Баунд-Брук) Молитовно вшанували 101 річницю початку архієрейського служіння першого митрополита Української Православної Церкви США – блаженної пам’яті Митрополита Іоана (Теодоровича).

    Рівно 101 рік тому, 26 жовтня 1921 року, відбулася хіротонія владики Іоана в Свято-Софієвському Соборі Києва, Україна, нагадує архієпископ Даниїл (Зелінський). Окрім того, 39 років тому в Духовному осередку Митрополії УПЦ США було відкрито пам‘ятник блаженної пам’яті митрополиту Василю Липківському.

    26 жовтня 2022 року – Високопреосвященніший митрополит Антоній та архієпископ Даниїл в оточенні духовенства, семінаристів та членів Консисторії УПЦ США ​​зібралися на могилі блаженної пам’яті митрополита Іоанна (Теодоровича), на Андріївському українському православному кладовищі Духовного Центру Церкви (м. Саут-Баунд-Брук/Сомерсет, штат Нью-Джерсі) на заупокійну панахиду, вшанувавши пам’ять про життя та служіння першого єпископа Церкви на північноамериканському континенті, повідомляє сайт УПЦ США.

    У своїх роздумах про духовну спадщину митрополита Іоанна обидва єрархи УПЦ США ​​– митрополит Антоній та архієпископ Даниїл говорили про важливість знання та шанування історії УПЦ США та спадщини духовних отців, які пройшли через важкі десятиліття, підтримуючи вогонь українського православ’я в Сполучених Штатах Америки і справді в усьому світі, особливо в часи радянських переслідувань.

    Семінаристи Української Православної Духовної Семінарії Святої Софії молитовно вспівали панахиду, засвідчивши тим самим важливість шанування духовного батьківства Церкви та внеску наших попередників у становлення перших років церковного служіння.

    Нагадаємо, в Духовному центрі УПЦ США збиралась коаліція релігійних лідерів Нью-Джерсі, щоб розв’язати проблему «продовольчих пустель».

    Хто такий митрополит Іоан (Теодорович)?

    Народився майбутній митрополит у 1887 році на Волині, у селі Крупець Крупецької волості Дубенського повіту Волинської губернії Російської імперії. У період Перших визвольних змагань служив капеланом Сірої дивізії Армії УНР.

    На Всеукраїнському Православному Церковному Соборі в Софії Київській 24 жовтня 1921 року він обраний єпископом Вінницьким та Подільським. З 1924 митрополит Іоанн керував українською єпархією в Америці та Канаді. Проживав в м. Філадельфія, США.

    Похований на українському православному цвинтарі в Саут-Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі.

    Найсвіжіше

    Популярне