Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Латвійська православна Церква вирішила відділитися від РПЦ

    Собор Латвійської православної церкви вирішив звернутися до очільника Російської православної церкви патріарха Кіріла з проханням надати їм автокефалію. Також вони просять внести відповідні зміни до статуту Церкви.

    За повідомленням Латвійської православної Церкви, під час собору абсолютна більшість присутніх підтримала зміни до закону, ініційовані президентом Егілсом Левітсом і схвалені Сеймом у вересні.

    Згідно з ними, до статуту ЛПЦ до 31 жовтня поточного року мають внести зміни, що відповідають закону — тобто про автокефальний статус церкви.


    “У звʼязку з ухваленням докорінних змін до закону про Латвійську православну церкву щодо автокефального статусу ЛПЦ і у звʼязку зі зверненням Кабінету міністрів Латвійської Республіки до святішого патріарха Кіріла делегати собору Латвійської православної церкви підписали звернення до святішого патріарха Кирила щодо канонічного вирішення статусу ЛПЦ”,— йдеться в повідомленні.

    Нагадаємо, 8 вересня Латвійський сейм з ініціативи президента Егілса Левітса оголосив про повну незалежність Латвійської Православної Церкви, яка до того підкорялась Московському патріархату. У Московському патріархаті це викликало шквал негативних коментарів і критики. Зокрема архиєрей РПЦ Леонід (Горбачов) накинувся на Латвійську Церкву через «беззубу позицію». Також у РПЦ осудили унезалежнення їх філії в Латвії через прийняття відповідного закону. Росіяни звинуватили Латвію у антиросійському курсі, через автокефалію Латвійської Церкви.

    Також МЗС рф негативно відреагувало на автокефалію ЛПЦ. У МЗС рф закликали Латвію не втручатися у «церковні справи».

    Після цих змін Синод Латвійської Православної Церкви закликав духовенство і мирян зберігати мирний устрій духу, підтримувати єдність нашої Церкви, неухильно дотримуючись законів нашої Латвійської Держави.

    Найсвіжіше

    Популярне