П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Московській патріархії кажуть, що не отримували від Латвійської Церкви прохання про автокефалію

    У Російській православній церкві заявили, що прохання про надання автокефалії (незалежності) від Латвійської православної церкви (ЛПЦ) до Москви не надходило.

    «Так, ми маємо інформацію про проведення Собору ЛПЦ. Однак про надходження до Москви будь-яких офіційних звернень мені поки що нічого не відомо», – заявив російському ЗМІ «Інтерфакс» у п’ятницю радник патріарха Кіріла протоєрей Нікалай Балашов.

    Раніше латвійські ЗМІ повідомили, що у ризькому храмі Усіх Святих відбувся Собор Латвійської Православної Церкви, учасники якого майже одноголосно прийняли звернення до патріарха Кіріла про надання ЛПЦ статусу автокефальної церкви.

    Варто зазначити, що згідно Церковних правил і традиції Церкви московський патріарх не має права надавати автокефалії, а Томос про автокефалію надає лише Вселенський патріарх.

    Як повідомлялося, нещодавно віцепрем’єр, міністр юстиції Латвії Яніс Борданс направив патріарху Кірілу листа з вимогою надати Латвійській Православній Церкві автокефалію. У МЗС РФ це розцінили як «найгрубіше втручання» в церковні справи. До цього, у вересні, сейм Латвії ухвалив закон про незалежність ЛПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне