П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Проти втручання РПЦ у політику виступають 78% росіян – опитування

    Більшість населення РФ вважає, що Російській православній церкві годі втручатися у політику. Такий висновок можна зробити з опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦІОМ). 33% опитаних відповіли, що церкві варто обмежитися релігійною сферою та не займатися проблемами суспільства та держави. Ще 45% вважають, що РПЦ все-таки може впливати на моральне обличчя суспільства, але не має претендувати на участь у державних справах. При цьому 55% ​​респондентів визнали, що на їхнє власне життя церква практично не впливає.

    Дослідження опубліковано 19 жовтня, але саме опитування проводилося у серпні, тобто коли повномасштабне вторгнення Росії в Україну вже розпочалася, але ще не було оголошено часткову мобілізацію, повідомляють російські ЗМІ.

    Відкрита критика патріарха Кіріла всі ці місяці здебільшого йде з-за кордону. Завдяки опитуванням соціологів з’явилася можливість дізнатися, як ставляться до політичних заяв Кіріла росіяни. Висновки ці, звичайно, можуть бути лише непрямими, тому що ВЦІОМ прямого питання про позицію патріарха щодо війни не ставив. Однак, враховуючи особливості управління Московським патріархатом і те, що саме патріарх визначає в медіа картину того, що відбувається в церкві, можна, напевно, ставитися до цього опитування як зворотного зв’язку громадян країни з главою РПЦ.

    Якщо вважати, що сумарно негативне ставлення до втручання церкви в політику висловили 78% росіян, то ця думка не втішна. Але не слід ототожнювати заперечення права РПЦ на участь у державних справах з антиклерикальністю населення. Проти втручання духовенства у політику виступають і багато віруючих. Вони вважають, що церква має об’єднувати людей різних переконань, про що, до речі, публічно висловлюються перші особи РПЦ. Але не завжди слідують своїм же принципам.

    Найсвіжіше

    Популярне