П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На фоні погіршення здоров’я Хризостома ІІ до Кіпру прибув Єрусалимський патріарх

    Патріарх Єрусалимський Феофіл III прибув в середу, 19 жовтня, до Кіпру, щоб відвідати архиєпископа Хризостома II, який бореться з раком кишечника.

    Згідно з повідомленнями, стан здоров’я предстоятеля Кіпрської Церкви погіршився, що спонукало до візиту патріарха. Патріарх Феофіл відвідує архиєпископа Хризостома ІІ в його резиденції в Нікосії, повідомляє CyprusMail.

    Раніше того ж дня його особистий лікар предстоятеля Кіпрської Церкви заявив, що стан архиєпископа Хризостома стабільний, але погіршення є «природним розвитком речей».

    Тим часом кіпрські ЗМІ активно обговорюють, хто стане наступником архиєпископа: на це крісло претендують шість основних кандидатів.

    За словами релігієзнавця Теодороса Кіріаку, це єпископ Лімасольський Афанасій, єпископ Тамасоський ​​Ісая, єпископ Пафоський Георгій, єпископ Константійський Василій, єпископ Морфійський Неофіт і єпископ Карпасійський Христофор.

    За словами Кіріаку, основними претендентами є єпископи Лімасольський та Тамасоський, і відкритим залишається питання, хто буде третім кандидатом.

    У разі смерті, або остаточної недієздатності, або коли архиєпископ виявляється психічно хворим, престол оголошується вакантним і призначається доглядач. На Кіпрі доглядачем завжди є єпископ Пафоський – незалежно від того, скільки років він служить.

    Через сорок днів після того, як престол оголошується вакантним, проводяться вибори нового архиєпископа, за процесом наглядає доглядач.

    Відповідно до поправки до церковного статуту, ухваленої в 2010 році, вибори є прямими – люди голосують у своїй зареєстрованій парафії. І немає формальних бюлетенів, як на цивільних виборах; натомість бюлетені — це чистий аркуш паперу, де парафіяни записують, кого вони хочуть бачити архиєпископом. І вони можуть голосувати практично за будь-який сан духовенства – включно з дияконами.

    Найсвіжіше

    Популярне