П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Хто хоче отримати владу над Закарпатською реформатською Церквою?

    На початку вересня 2022 року, згідно церковних статутів, у Закарпатській реформатській Церкві (ЗРЦ) розпочався процес переобрання керівника – головного єпископа.

    Діючий очільник ЗРЦ єпископ Олександр Зан-Фабіан – наймолодший керівник цієї Церкви, але на посаді перебуває вже протягом 20років. Тому, згідно церковного статуту, йому для висування своєї кандидатури необхідно зібрати 2/3 голосів, а новим кандидатам достатньо 1/3 голосів.

    Закарпатська реформатська Церква – етно-конфесійна протестантська церква кальвіністської традиції. Складається переважно з угорців, поширена у Берегівському, Виноградівському, Мукачівському, Хустському районах і місті Ужгород.

    За деякими даними, Олександр Зан-Фабіан зіткнувся з неабияким спротивом під час попередніх виборів через свою тверду позицією щодо заборони проведення в храмах Закарпаття політичної агітації серед вірян (в т.ч. біпатридів) під час виборчої кампанії у квітні цього року до парламенту Угорщини та негативне ставлення до діяльності «КМКС – Партії угорців Закарпаття», якою керує депутат-втікач Василь Брензович.

    Сам Брензович, побоюючись арешту за антиукраїнську діяльність та державну зраду, продовжує відсиджуватися в Угорщині вже протягом двох років, звідки намагається вести свої справи та керувати «КМКС».

    Партія угорців України (угор. „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt) — політична партія України. Відстоює політичні інтереси угорської меншини (конкуруючи на цьому полі з Демократичною партією угорців України). Абревіатура «KMKSZ» означає «Товариство угорської культури Закарпаття» — під цією назвою партія, як громадська організація, діє поза виборами.

    Водночас Василь Брензович, разом із наближеними функціонерами, намагається скомпрометувати єпископа Зан-Фабіана. Брензович робить ставку на зовсім невідомого священника з села Батьова Гейзу Качова для встановлення контролю над Закарпатською реформатською Церквою, адже це – контроль за потоком гуманітарного вантажу, щорічні фінансові вливання уряду Угорщини та ідеологічний вплив на етнічних угорців,

    Гейзу Качов не тільки не має авторитету серед священників та вірян, а й не володіє українською мовою та має тверду проугорську позицію. Це може негативно вплинути на безпекову ситуацію в Закарпатті під час агресії Росії проти України. Тим паче, що Угорщина активно підтримує Росію та не голосує за накладення санкцій Євросоюзу на російського ворога.

    За результатами попереднього голосування єпископ Олександр Зан-Фабіан не зміг подолати бар’єр у 2/3 голосів, чим поступився священнику Качову, який отримав більше 1/3 голосів.

    Проте єпископ Зан-Фабіан не збирався здаватися. Розуміючи, що результати виборів були сфальшовані, він подав до церковного суду апеляційну скаргу про перерахунок голосів. Результат цього перерахунку був на користь Олександра Зан-Фабіана.

    Незважаючи на тиск на перебіг виборів з боку Василя Брензовича, єпископ Зан-Фабіан подолав високий відсотковий бар’єр, що становить понад 70 % від загальної кількості голосів, і візьме участь у виборах.

    Така ситуація демонструє високу довіру до діяльності єпископа Зан-Фабіана з боку духовенства та вірян. А функціонерам «КМКС» та особисто Василю Брензовичу вчергове не вдалося встановити контроль над Закарпатською реформатською Церквою.

    А Василю Брензовичу варто змиритися із втратою підтримки та самостійно покинути пост голови «КМКС», чим потішити та дати дорогу молодому поколінню розвивати культуру угорської нацменшини Закарпаття, яка надзвичайно потребує цього у цей не легкий час.

    Найсвіжіше

    Популярне