Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Українці краще ставляться до Бандери та засуджують СCСР – опитування

    Позитивно оцінюють розпад Союзу Совєтських Соціалістичних Республік (СССР) більшість людей усіх вікових категорій. Найбільше сумують за СССР у південних регіонах (29%), хоча більшість (42%) схвалює цю подію. Серед україномовних українців зникнення СССР підтримали 74% респондентів, серед російськомовних — 52%.

    Про це йдеться в результатах опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва із соціологічною службою Центру Разумкова 5-12 серпня 2022 року.

    Загалом 56,9% українців підтримують перейменування русифікованих топонімів. Негативне ставлення переважає серед жителів південних регіонів (42%).

    У східних областях, які не під окупацією, більшість (44%) підтримує декомунізацію та дерусифікацію вулиць, проти виступає 24% респондентів. Соціологи зазначають, що перейменування вулиць має більше схвалення серед молодших, освіченіших та заможніших громадян.

    Серед опитаних 67% погодились із твердженням про необхідність здорового націоналізму. Таку тезу підтримує 51% російськомовних респондентів та 74% україномовних респондентів. Абсолютного схвалення здоровий націоналізм не має лише у південних областях. На Миколаївщині та Одещині лише 37% погодилися, а 34% заперечили таке судження.

    Також, згідно з опитуванням, майже 50% українців позитивно оцінюють постать Степана Бандери. Негативно відгукуються 11% респондентів, ще 19% заявили, що мають і позитивне, і негативне ставлення. Однак частка тих, хто схвалює діяльність Бандери, зросла на 19% з минулого року. Негативна оцінка переважає серед південних областей.

    Що стосується колективної відповідальності росіян за напад на Україну, то її існування визнають 56% українців. Це — 67% мешканців західних областей, 59% жителів центральних областей, 43% українців зі східних областей та 42% мешканців південних областей.

    Найсвіжіше

    Популярне