П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Через війну з Україною російські буддисти можуть розколотися на два табори

    Причина – позиція офіційного представника далай-лами в Росії, СНД та Східній Європі Тіло Тулку Рінпоче, відомого у світі як Ердні Омбадиков, який емігрував до Монголії.

    Омбадиков публічно підтримав Україну, на відміну іншого лідера російських буддистів – Пандито Хамбо Лама, відомого у світі як Дамба Аюшєєв, повідомляють росЗМІ.

    Російські буддисти (їх за різними оцінками понад 500 тисяч осіб) у своїй основній масі проживають у трьох регіонах – республіці Тува, Бурятії та Калмикії. Діяльність буддистів Калмикії та офіційні відносини з Далай Ламою до останнього моменту визначав Тіло Тулку Рінпоче, двох інших регіонів – Пандито Хамбо Лама.

    Тіло Тулку Рінпоче приїхав до Росії зі США, громадянином яких є досі. За його безпосередньої участі влада Калмикії відновлювала і будувала буддистські храми. В Елісті, наприклад, було збудовано храм «Золота обитель Будди Шакьямуні» – найбільший об’єкт такого роду в Росії та Європі.

    У розпал російсько-української війни Тіло Тулку Рінпоче виїхав із Росії до Монголії. Де вже в жовтні виступив із заявою про правоту українців. Це створило ґрунт для його подальшого неповернення до Росії. Разом із ним країну залишив і настоятель храму «Золота обитель Будди Шакьямуні» Анджа-Гелюнг. У Калмикії те, що відбувається, вже створило напруженість, яка поки що просто висить у повітрі.

    Інший публічний лідер російських буддистів – Пандіто Хамбо Лама зайняв протилежну позицію. Він підтримав військові дії Росії, назвав участь у них обов’язком буддистів та був присутній у Кремлі на підписанні “договору про входження до складу Росії нових регіонів”. Позиції Тело Тулку Рінпоче його бурятський колега, за його словами, не був здивований, оскільки той є громадянином США. І раніше відносини між двома буддійськими єрархами були прохолодними.

    Розкол усередині буддистів – один із двох процесів, що торкнулися найбільших релігійних громад Росії у зв’язку з війною з Україною. Інший подібний конфлікт розколює зараз всю систему РПЦ і загрожує значно масштабнішими наслідками, ніж конфлікт буддистів.

    Але на відміну від конфлікту всередині системи РПЦ, яка розколюється через політику країн, в яких розташовані її парафії, конфлікт буддистів може мати і внутрішньополітичні наслідки.

    Найсвіжіше

    Популярне