Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Верховний лама Калмикії виступив проти війни в Україні

    Лідер калмицьких буддистів Тело Тулку Рінпоче поїхав до Монголії і дав інтерв’ю, в якому засудив російську агресію щодо України.

    Глава калмицьких буддистів Шаджин-лама Тело Тулку Рінпоче виступив на підтримку України та засудив російську агресію. Про свою позицію він розповів в інтерв’ю на YouTube-каналі “Алхімія душі”. Це перший антивоєнний виступ російського релігійного лідера такого масштабу, передає Idel.Реалії.

    “Думаю, що це неправильно, ця війна не потрібна. Тим більше, ми живемо в 21 столітті — усі хочуть жити мирно, спокійно, кожна країна хоче розвиватися, ніхто не хоче страждати. Думаю, що українська сторона, звичайно, справді має рацію — вони захищають свою країну, свою землю, свою правду, свою конституцію, свій народ. Дуже складно сказати і прийняти, що Росія має рацію, і ця війна потрібна. Це дуже важко сказати, я цього не можу”, — заявив верховний лама республіки.

    Він пояснив, що раніше не коментував війну в Україні, оскільки не хотів псувати стосунки російських буддистів із владою. За його словами, багато інших буддійських лідерів Росії відкрито підтримали її агресію — сам Тіло Тулку Рінпоче вважає, що вони не можуть робити цього щирішим, якщо справді сповідують буддизм.

    У своєму інтерв’ю Шаджін-лама також повідомив, що залишив Росію. Зараз він знаходиться в Монголії, де проводить зустрічі з калмиками та іншими російськими буддистами, які поїхали до цієї країни, щоб уникнути мобілізації. Він також допомагає їм із розміщенням.

    Свій від’їзд Тіло Тулку Рінпоче пов’язує зокрема з політичними побоюваннями. Шаджин-лама народився в діаспоральній калмицькій сім’ї в США і досі залишається американським громадянином, хоча прожив у Калмикії більшу частину життя. Він готувався до оформлення російського громадянства на початку 2022 року, але дата отримання однієї з необхідних довідок припала на 24 лютого – день початку війни. Довідку отримати не вдалося, процес зупинився, а лама задумався про від’їзд.

    Раніше російську війну проти України підтримали голова Духовного управління мусульман Равіль Гайнутдін та Верховний муфтій Росії Талгат Таджуддін. У вересні про війну висловився і голова Буддійської традиційної сангхі Росії Дамба Аюшеєв. Він заявив, що “захист батьківщини є священним обов’язком для буддистів”. Аюшеєв також підтримав анексію чотирьох регіонів на сході України та назвав момент їхнього приєднання “історичним днем”.

    Найсвіжіше

    Популярне